3 tips voor de mooiste natuurfoto’s

Oevervegetatie in natuurontwikkelingsgebied Spuimonding West door Nico van Kappel
Oevervegetatie in natuurontwikkelingsgebied Spuimonding West door Nico van Kappel

De natuur in de duinen is een dankbaar onderwerp voor fotografen. Nico van Kappel, beeldredacteur van ons kwartaalblad DUIN, geeft 3 tips aan natuurminnende fotografen.

Tip 1.  Licht

Daslook in binnenduinbos door Nico van Kappel
Daslook in binnenduinbos door Nico van Kappel

Slecht weer is goed weer! Op dagen met miezerig of mistig weer zijn kleuren extra verzadigd. Het onderwerp van je foto komt dan goed tot zijn recht. Ga je op een zonnige dag fotograferen? Dan kun je het beste vroeg of laat op de dag op pad. Zo profiteer je van het zachte strijklicht.

Tip 2.  Telelens

Gebruik eens een telelens om als het ware stukjes uit het landschap te halen. Daardoor kun je ook storende elementen uit beeld houden.

Tip 3.  Groothoeklens

Behalve voor landschapsfotografie is een groothoeklens ook te gebruiken voor kleinere onderwerpen zoals paddenstoelen of bloemen. Zo laat je de leefomgeving van je onderwerp zien en zorg je voor afwisseling in je serie.

Gele hoornpapaver door Nico van Kappel
Gele hoornpapaver door Nico van Kappel

Tot slot

Let op dat je bij het fotograferen geen dieren of planten verstoort. Blijf op de paden en voer de dieren niet. Het BNNVARA-programma Vroege Vogels stelde een foto- en videocode op met 10 gouden regels voor natuurfotografen en -filmers om verstoring te voorkomen.

Veel succes en plezier bij het maken van het perfecte plaatje!

Gerelateerde berichten

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.