Search
Close this search box.

3 tips voor de mooiste natuurfoto’s

Oevervegetatie in natuurontwikkelingsgebied Spuimonding West door Nico van Kappel
Oevervegetatie in natuurontwikkelingsgebied Spuimonding West door Nico van Kappel

De natuur in de duinen is een dankbaar onderwerp voor fotografen. Nico van Kappel, beeldredacteur van ons kwartaalblad DUIN, geeft 3 tips aan natuurminnende fotografen.

Tip 1.  Licht

Daslook in binnenduinbos door Nico van Kappel
Daslook in binnenduinbos door Nico van Kappel

Slecht weer is goed weer! Op dagen met miezerig of mistig weer zijn kleuren extra verzadigd. Het onderwerp van je foto komt dan goed tot zijn recht. Ga je op een zonnige dag fotograferen? Dan kun je het beste vroeg of laat op de dag op pad. Zo profiteer je van het zachte strijklicht.

Tip 2.  Telelens

Gebruik eens een telelens om als het ware stukjes uit het landschap te halen. Daardoor kun je ook storende elementen uit beeld houden.

Tip 3.  Groothoeklens

Behalve voor landschapsfotografie is een groothoeklens ook te gebruiken voor kleinere onderwerpen zoals paddenstoelen of bloemen. Zo laat je de leefomgeving van je onderwerp zien en zorg je voor afwisseling in je serie.

Gele hoornpapaver door Nico van Kappel
Gele hoornpapaver door Nico van Kappel

Tot slot

Let op dat je bij het fotograferen geen dieren of planten verstoort. Blijf op de paden en voer de dieren niet. Het BNNVARA-programma Vroege Vogels stelde een foto- en videocode op met 10 gouden regels voor natuurfotografen en -filmers om verstoring te voorkomen.

Veel succes en plezier bij het maken van het perfecte plaatje!

Gerelateerde berichten

De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem.
Stichting Duinbehoud spreekt haar ongenoegen uit over de door gemeente Wassenaar gekozen procedure voor de plaatsing van het kunstwerk Jericho in het Natura 2000-gebied Meijendel.
De groene specht is een beetje geheimzinnige vogel. Hij is niet heel zeldzaam en opvallend gekleurd en toch zie je hem niet vaak. Maar horen kun je hem wel.