Sabien komt dagelijks op het strand en is vrijwilliger bij de strandwerkgroep en Stichting Anemoon.
Bijzondere vondsten
Al sinds ik vier jaar geleden op Texel ben komen wonen loop ik bijna dagelijks hetzelfde stuk strand, van Paal 9 naar de Hors en weer terug. Elke ochtend begin ik voordat de zon op komt. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het absoluut niet. In het begin genoot ik vooral van het zand, de zee en de duinen. Maar in de loop van de tijd leerde ik het gebied beter kennen en zag ik steeds meer bijzonders. Zeehonden, eikapsels, zee egeltjes maar ook bijzondere schelpen zoals het koffieboontjes, Noorse hartschelp, Philipijnse tapijtschelp. Bij een bepaalde wind en stroming vond ik een prachtig tapijt van stukjes hout en soms wat barnsteen. Nu, na een paar jaar ken ik steeds beter de omstandigheden van het seizoen, wind en stroming en wat dit voor aanspoelsels meebrengt.
Strandwerkgroep
In het begin zocht ik zelf in boekjes en op internet op wat ik vond. Maar op Texel ken ik inmiddels veel mensen met hun eigen specialisme en die denken graag met mij mee. Ik ben ook bij de strandwerkgroep gegaan en help met monitoren van een vast stuk strand met stichting Anemoon.
Als mijn oog op iets valt dat afwijkt is het meestal iets bijzonders. Zoals een krat uit het Caribisch gebied dat helemaal hier naartoe is gedreven. Daar zaten veel bijzondere dingen in zoals eendenmosselen, die vinden we wel vaker. Maar ook zakpijpjes in een groenige kleur die ik nog nooit had gezien, een oprolkreeftje, een gevleugelde oester en een zwaluwvleugel. Die laatste is naar Naturalis gegaan.
Levend zeepaardje
Onlangs vond ik een zeepaardje, verzwakt, onderkoelt maar nog levend. Ik heb een kort lijntje met EcoMare en als ik een melding doe komen zij langs of breng ik mijn (levende) vondst. Zeepaardje Willem is bij Ecomare en maakt het goed.
In het afgelopen jaar viel vooral het harig mosdiertje op, dat ineens in grote aantallen aanspoelde. Ook heeft hier zandsuppletie (opspuiten van het zand) plaatsgevonden, waardoor we schelpdieren van veel verder vinden zoals doubletten van de geplooide zonneschelp en wijde -en bonte mantel. En veel hele oude botten, uit de ijstijd.
Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Stichting Anemoon en Vogelbescherming Nederland om natuur en natuurbeleving terug te brengen op de Nederlandse stranden. Het Groene Strand is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Kijk voor meer informatie op: www.hetgroenestrand.nl