Search
Close this search box.

Dol op de Duinen: Maartje de Sonnaville

Maartje aan het surfen - Maartje de Sonneville
Maartje aan het surfen – Maartje de Sonnaville

“Bij golfsurfen heb ik niets wat me afleidt”

Vijfentwintig jaar geleden was grafisch vormgever Maartje de Sonnaville een van de eerste vrouwen in Nederland die op een golfsurfboard de zee op ging. Golfsurfen doe je alleen met een plank, zonder zeil. “De kick is voor mij niet per se om steeds hogere golven te bedwingen. Voor mij is het belangrijkst dat ik heerlijk buiten kan zijn in de natuur.”

De sportieve Maartje is geboren en getogen in Scheveningen en ze woont en werkt – geloof het of niet – in de Duinstraat, op het oude duin. “Voor golfsurfen is het superhandig dat ik op loopafstand van de zee woon”, vertelt ze. “Ik kan zo met mijn plank de deur uit stappen. Ook als ik in de winter veel binnen zit, vind ik het fijn om toch af en toe een surfpak aan te trekken en dan lekker buiten te kunnen zijn zonder dat ik het koud heb. Ik hoef daarna niet ergens buiten mijn koude pak uit te doen, maar ik kan thuis meteen onder de douche stappen en me daar uit het rubber wurmen.”

Focussen op de golf

Maartje is altijd al een waterrat geweest, vertelt ze. “Ik hield als kind al erg van zwemmen, en dan vooral in zee. Dat doe ik nu ook nog wel, met een zwempak aan tussen de pieren heen en weer gaan. Ik heb in het verleden ook crosstriatlons gedaan waarbij je in zee zwemt, daarna mountainbiket en vervolgens over het zand rent. Dat deed ik niet in wedstrijdverband maar puur recreatief.”

Surfweer - Maartje de Sonnaville
Surfweer – Maartje de Sonnaville

Via een kennis kwam Maartje destijds in aanraking met golfsurfen. “Bij die sport heb ik helemaal geen afleiding van mijn telefoon of allerlei gedachten die door mijn hoofd gaan en dat vind ik heerlijk. Ik hoef me alleen maar te focussen op de golf die eraan komt. Kan ik wel of niet blijven staan? Ik geloof niet dat ik dat gevoel met andere dingen ook zo kan bereiken.”

Het zanderige van de duinen

Garnalen vissen - Maartje de Sonnaville
Garnalen vissen – Maartje de Sonnaville

De moeder van Maartje komt oorspronkelijk uit Wijk aan Zee en ook Maartje heeft daar als kind heel veel zomers aan de kust doorgebracht. “Ik heb er mooie herinneringen aan dat we met het gezin door de duinen vanaf Scheveningen naar Wijk aan Zee fietsten. Dat is best wel een eind voor een kind, misschien wel zestig of zeventig kilometer. Daar deden we dan ook wel een hele dag over. Zo kregen we tegelijkertijd ook een goed beeld van een groot stuk van de Nederlandse kust.”

Wandelen in de duinen doet Maartje vooral met haar kinderen, maar zelf loopt ze er ook vaak hard. Wat Maartje misschien wel het meest aan de duinen waardeert, is de verse zeelucht. “Ik kan ook van bossen genieten hoor, maar ik hou erg van het specifieke zanderige van de duinen. Richting Wassenaar kan je vanaf waar ik woon makkelijk Meijendel in of de andere kant op naar het Westduinpark. Dan kom je uiteindelijk bij Kijkduin en de Zandmotor. Dat zijn prachtige gebieden.”

Het Groene Strand

Maartje is nu zo’n anderhalf jaar bij Stichting Duinbehoud betrokken. Sinds kort is zij ook in haar werk als grafisch ontwerper bezig met de bescherming van strand en duin. “Ik werk veel voor Het Groene Strand, een project waar Stichting Duinbehoud een van de partners is, en dat strandnatuur wil terugbrengen en beschermen op het Nederlandse strand. Hierin komt mijn liefde voor strand, zee en duin samen, en ik vind het geweldig dat dit nu ook in mijn werk terugkomt.”

In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger of betrokkene van Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben. Deze keer:

Maartje de Sonnaville

Grafische vormgever en vrijwilliger Duinbehoud

Gerelateerde berichten

Een dikke honderd inzendingen! We hebben prachtige foto’s ter gelegenheid van 4e de Dag van de Duinen fotowedstrijd ontvangen. Heel veel bijzondere beelden van fotografen die allemaal op hun eigen manier een beetje verliefd zijn op onze duinen.
We starten onze wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk/Gerrit van Hoekestraat. Hier was een klein bezoekerscentrum voor het Nederlandse deel van het Zwin-gebied.
De kleine parelmoervlinder is een pareltje van de open duinen. Ondanks de malaise bij veel dagvlinders weet hij zich overal langs de kust redelijk te handhaven. Met een beetje moeite en wat geluk kan iedereen hem vinden.