Search
Close this search box.

Brand of boskap leidt tot waardevol duingrasland

Bij Zeeweg met Zandblauwtjes door Cor ten Haaf
Bij Zeeweg met Zandblauwtjes door Cor ten Haaf

Een bos kappen of een bosbrand leidt vaak tot grote ongerustheid. Toch valt de schade achteraf gezien vaak mee en kan een duingebied zich binnen tien jaar herstellen tot bloemrijk kalkarm duingrasland. Dit blijkt uit recent onderzoek van Theo Baas e.a. De onderzoekers inventariseerden een aantal gebieden in Schoorl waar tussen 2009-2012 stukken heide, loofbos en dennenbos waren verbrand. Er groeiden in 2020 al weer zandblauwtjes, honds- en duinviooltjes en duinroosjes op deze plekken. Ook gekapt dennenbos kan snel leiden tot dit soort vegetaties is hun conclusie.

Duingraslanden zijn een ander soort natuur dan bos, maar erg waardevol voor de biodiversiteit van planten en dieren van open duin. Zeker als je de vergelijking met dennenbos maakt. Duingraslanden behoren tot de Europese top-natuur. Wel is het van belang dat verloren gegaan bos elders wordt herplant als inheems gemengd bos.

Lees het hele artikel in Duin (nr 4 2021) of klik hier voor de pdf.

Dit artikel verscheen in kwartaalblad Duin. Wil je meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.