Brand of boskap leidt tot waardevol duingrasland

Bij Zeeweg met Zandblauwtjes door Cor ten Haaf
Bij Zeeweg met Zandblauwtjes door Cor ten Haaf

Een bos kappen of een bosbrand leidt vaak tot grote ongerustheid. Toch valt de schade achteraf gezien vaak mee en kan een duingebied zich binnen tien jaar herstellen tot bloemrijk kalkarm duingrasland. Dit blijkt uit recent onderzoek van Theo Baas e.a. De onderzoekers inventariseerden een aantal gebieden in Schoorl waar tussen 2009-2012 stukken heide, loofbos en dennenbos waren verbrand. Er groeiden in 2020 al weer zandblauwtjes, honds- en duinviooltjes en duinroosjes op deze plekken. Ook gekapt dennenbos kan snel leiden tot dit soort vegetaties is hun conclusie.

Duingraslanden zijn een ander soort natuur dan bos, maar erg waardevol voor de biodiversiteit van planten en dieren van open duin. Zeker als je de vergelijking met dennenbos maakt. Duingraslanden behoren tot de Europese top-natuur. Wel is het van belang dat verloren gegaan bos elders wordt herplant als inheems gemengd bos.

Lees het hele artikel in Duin (nr 4 2021) of klik hier voor de pdf.

Dit artikel verscheen in kwartaalblad Duin. Wil je meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Gerelateerde berichten

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.