Crossen op het strand van Ouddorp

Strandrijders door Jan Baks.
Strandrijders door Jan Baks.

Imposante terreinwagens, spinnende wielen, opstuivend zand en op de achtergrond de zee. Het was een spectaculair schouwspel op het strand van Goeree-Overflakkee bij Ouddorp, op 16 en 17 september 2023. Liefhebbers van 4×4-terreinwagens reden er over een parcours van 2,5 kilometer. De dagen ervoor hadden zware graafmachines het strand al omgespit tot een woeste zandbak.

Afgezien van de stikstofcrisis, waarom moet juist het strand, een gebied waar mensen genieten van natuur, rust en ruimte, worden opgeofferd voor dit evenement? De natuur op het strand en in het naastgelegen duingebied, beide Natura2000, krijgt de klappen. De Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) tekende vergeefs bezwaar aan tegen het evenement, gesteund door Stichting Duinbehoud.

In een brief aan de Gemeenteraad  vraagt Geert Faasse namens NLGO,  de raadsleden zich nog eens achter de oren te krabben. De schade aan de natuur is aanzienlijk. “Wat men vergeet is dat een strand geen dooie zandbak is, maar een biotoop met tal van  bodemorganismen zeker langs de vloedlijn, de zogenaamde meiofauna: al dat leven wordt aangetast.”

Daarnaast rammelt de door de gemeente gevolgde vergunningprocedure: onjuiste toetsing aan de Wet Natuurbescherming, geen recente quickscan naar de gevolgen en een incorrecte bezwaarprocedure. Maar vooral de prangende vraag: past dit evenement nog wel bij de duurzame en groene ambities van de gemeente zelf?  

En de duizenden liefhebbers die hebben genoten van dit festijn? Duinconsulent Krijn Tanis: “Ik heb achteraf het filmpje gezien: er waren nauwelijks toeschouwers. Het is echt een feestje voor een handvol mensen. Is dat nu wat we willen?”

Geloof het of niet, de vergunning voor 2024 is al verstrekt. We hopen de gemeenteraad te kunnen overtuigen ertegen in het geweer te komen. Duinbehoud heeft een brief geschreven aan het College van B&W om de komende jaren geen medewerking meer te verlenen aan dit evenement.

Auteur: Rien Cardol.

Gerelateerde berichten

Evolutie: bekend van Darwin, uit onze leefwereld. Maar ook in de taal vindt evolutie plaats, althans, in levende talen. Het product van malen, dat heet meel (geen hotmail). Vliegen-spreken-doen geeft vlucht-spraak-daad. Het product van graven, én ervan afgeleid: graf, gracht, greppel, groef, groeve, en indirect via het Frans gravure.
Door smeltend landijs is de zeespiegel aan het stijgen. Om ons land veilig te houden deponeren grote baggerschepen jaarlijks miljoenen kubieke meters zand op en voor de Nederlandse kust.
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en betrouwbare financieel medewerker. De tijdsbesteding die we van je verwachten is gemiddeld twee tot vier uur per week.