Search
Close this search box.

De winnende foto van de Dag van de Duinen 2022

“Aan de kust bij Renesse” door Martine Kaldenberg – de winnende foto.

Tweede Dag van de Duinen

Het beoordelen van de inzendingen voor de fotowedstrijd ter gelegenheid van de tweede Dag van de Duinen was voor ons een feest. Er waren vergeleken met vorig jaar bijna twee keer zoveel inzendingen. Opvallend was ook de hoge kwaliteit van de foto’s en de enorme diversiteit. We zagen drinkende paardjes, vlinders, allerlei rupsen en kevers en een eigenwijze kikker. We zagen een vos met een konijn in zijn bek. En een hertje dat verbaasd achterom de lens inkeek.

Van onder en opzij

We zagen mooie composities van prachtige, bloeiende planten. Ik noem lamsoor, rietorchis, rode aardbeispinazie en parnassia van boven, van onder en van opzij, mét en zonder dauwdruppeltjes. We zagen ook veel, zeer verschillende landschappen. Een heel herkenbaar paadje aan de rand van een dennenbos met laagstaande zon, een stel dat zich, onbespied wanend, langs de vloedlijn loopt op een windstille avond. Een kijkplaatje met op een horizonstreep duin, zee,
een solitaire boom en een groepje mensen dat het water aftuurt. We zagen duinen in alle denkbare vormen, van ’s ochtends vroeg tot zonsondergang.

Ruige, kleurrijke jonge duintjes

Bijzondere foto’s van natuurliefhebbers die aangeven om allerlei uiteenlopende redenen met ontzettend veel plezier de duinen in gaan. Dat geldt ook voor de winnaar van deze wedstrijd. Ze geniet dubbel als alle elementen van de natuur voorbijkomen. En dat is precies wat je op de foto van Martine Kaldenberg uit Renesse ziet: een strook ruige, kleurrijke jonge duintjes, daarvoor water en daarachter de Noordzee. De zon schijnt, je ziet witte, donkere en grijze wolken en blauwe lucht. Vlak voor je vallen sluiers regen in het water en op de horizon staat de regenboog. Een
adembenemend uitzicht, vindt de maakster.

Onbegrensde liefde voor de natuur

Een van de juryleden licht de keuze toe: ,,Ik hou van dit soort foto’s, het laat onze nietigheid zien, hoe klein je je kunt voelen in de natuur.’’ Martine is een enthousiast en kundig fotograaf. Vorig jaar eindigde ze immers ook in de Top 5. En haar liefde voor de natuur is onbegrensd. Bij elk van haar drie ingezonden foto’s gaf ze een ándere reden waarom ze zo dol is op de duinen! Martine Kaldenberg is wat ons betreft de terechte winnares van de fotowedstrijd 2022 ter gelegenheid van de Dag van de Duinen.

De jury:
Sytske Dijksen
Ronald van Wijk
Jos Lap

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.