Search
Close this search box.

Dol op de duinen: Annelies Boutellier

Annelies Boutellier door Coen Blom.

In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger van of betrokkene bij Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben. Deze keer: Annelies Boutellier, voorzitter en redactielid van het blad Duin, en bedenker van Dag van de Duinen: ‘Ons duingebied is zo bijzonder: weids, dynamisch en steeds verschillend.’

Annelies Boutellier schuwt wind noch regen op haar wandeltochten door de duinen. “In weer en wind zijn de duinen fantastisch voor mij”, aldus Annelies. Ze is vaak in het duinlandschap te vinden. Ook in het buitenland zoekt ze de duinen en de kust graag op: de zoute zeelucht, het einde van land en het licht dat reflecteert in het water maken dat dit gebied speciaal voor haar.

Jeugd aan de kust

Gelukkig is het altijd dichtbij, want wonend bovenop een duin in Zandvoort zit Annelies er letterlijk middenin. Ook tijdens haar jeugd in Haarlem kwam ze veel in aanraking met de kust. “Met mijn vader ging ik iedere zaterdag achterop de fiets naar het strand. Mijn vader was niet zo van de duinen, want die vond hij te benauwd,” vertelt Annelies lachend. “We gingen altijd naar het strand en de zee in.”

Actief aan de kust

Haar waardering voor de duinen volgde later. Toen Annelies in haar tienerjaren wedstrijdzwemmer was, had ze vaak conditietraining in dit gebied. Ze ging er hardlopen, de hellinkjes op en af. Het hardlopen is in de loop der tijd vervangen door stevig wandelen, iets wat ze veel en graag doet. In coronatijd bijvoorbeeld is zij met haar man vanaf Den Helder de Nederlandse duinen doorgelopen. “We gingen om half 7 weg en dan waren we weer terug als het drukker werd. fantastisch, zo helder en stil en mooi.”

Redactielid bij Stichting Duinbehoud

Met haar waardering voor het landschap is het dan ook niet gek dat Annelies al meer dan tien jaar nauw betrokken is bij Stichting Duinbehoud. Ze is actief als redactielid, wat goed aansluit bij haar vaardigheden als communicatietrainer en schrijver. In haar tijd bij Duinbehoud is ze ook anders naar de duinen gaan kijken. “Ik ben veel meer bezig met wat er groeit. Het is een stuk meer ingevuld geworden. Dat vind ik leuk.”

Dag van de Duinen

Naarmate Annelies er meer kennis over verwierf, is het duingebied nog meer bijzonder voor haar geworden. Het belang van de duinen is iets waar Annelies graag met anderen over communiceert, een wens waaruit de Dag van de Duinen is ontstaan. Hoewel er ook inhoudelijk invulling wordt gegeven aan de dag door middel van excursies en lezingen, wil Annelies nadrukkelijk een boodschap meegeven met een meer emotionele insteek. “De dag is er ook vooral om nog meer te benadrukken: Hallo Nederlanders, wij hebben dit prachtige gebied, laten we daar blij en zuinig mee zijn en ervan genieten.”

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.