In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger of betrokkene van Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben. Deze keer: Nicolien van der Fluit, duinconsulent Noord Holland Noord
‘Meteen weer gegrepen door de schoonheid van de duinen en het strand’
Nicolien van der Fluit is geen bioloog die alle namen van planten en dieren kent. Haar grote kracht ligt in het meedenken bij projecten in en rondom de natuur. Zoals veel Leidse biologen kwam ze tijdens haar studie letterlijk in de duinen terecht tijdens een cursus plantenecologie. Gedurende haar carrière was ze voortrekker en meedenker bij processen in en rondom natuur in Nederland. Nu is ze terug waar ze als bioloog begon: als duinconsulent Noord Holland Noord bij Stichting Duinbehoud. Ze staat open voor nieuwe ontwikkelingen in dit gebied, maar waakt kritisch over de belangen van de duinnatuur.
Tijdens haar studie volgde ze ook een cursus milieubiologie. Tijdens deze cursus ondersteunde ze het vegetatieonderzoek van Erik van Dijk naar de effecten van duinwaterwinning op de vegetatie in het duin. Na haar studie werkte Nicolien kort bij Bureau Duin en Kust aan een herinrichtingsplan van een duingebiedje tegen Scheveningen aan. Rond 1990 was ze enkele jaren lid van het algemeen bestuur van Stichting Duinbehoud.
Van MER naar trekker Natuurherstelprojecten
De volgende werkgever van Nicolien was de provincie Zuid-Holland, waar ze het natuur- en landschapsbelang inbracht in grote milieueffectrapportage (MER) -procedures, zoals Maasvlakte 2, het deels openzetten van de Haringvlietsluizen en waterwinningen (ook in de duinen van Zuid-Holland).
Na zes jaar stapte ze over naar de Provincie Overijssel, waar ze twaalf jaar lang programmaleider is geweest bij het realiseren van 1550 ha nieuwe natuur rond Wieden en de Weerribben. “Om dat te realiseren moesten er boerenbedrijven worden gekocht en verplaatst. Ter compensatie van het verlies van banen in de landbouw moest er ook ruimte komen voor recreatie, wat extra woningbouw, etc. We werkten volop samen met gemeentes, boeren (LTO-Noord) en het Waterschap. Deze hadden allemaal hun eigen wensen en stokpaardjes. Het was heel leuk om zo’n project te mogen trekken”, blikt ze terug op deze periode.
Daarna, als ZZP-er, stelde ze een Waterplan op voor Wieden en Weerribben en begeleidde ze een vernattingsproject rondom het Bargerveen, één van de laatste hoogveengebieden in ons land in Zuidoost Drenthe. “Ik werkte als ZZP-er ondermeer veel met en voor de rietsnijders uit Wieden en Weerribben. Voor Natuurmonumenten Overijssel heb ik het PAS-programma (programmatische aanpak stikstof) opgesteld.”
Terug naar de Kust
Na het overlijden van haar man verhuisde Nicolien zeven jaar geleden terug naar Noord-Holland, waar haar kinderen en kleinkinderen ook wonen. “Ik werd meteen weer gegrepen door de schoonheid van de duinen en het strand. Ik besloot contact op te nemen met Marc Janssen, want ik wilde wel weer iets voor Duinbehoud doen.”
Er was net een vacature als duinconsulent in de strook tussen Camperduin en Den Helder beschikbaar. Dit is een groot duingebied met parels, zoals de Hondsbossche Duinen en het Zwanenwater. Zorgpunten zijn de nieuwbouw bij de kernreactor in Petten en de bollenteelt met pesticiden gebruik tegen de binnenduinrand aan.
“Het is voor mij een uitdaging om me te verdiepen in de problematiek rond de kernreactor. Net zoals het meedenken over grootschalige recreatieplannen in Petten om het wat slapende dorp weer tot leven te wekken”, omschrijft de duinconsulent als haar voornaamste bezigheden. Door de aanleg van de Hondsbossche Duinen ligt Petten sinds 2016 achter een 26 meter hoog panoramaduin met een breed strand. Op het voormalige campingterrein Corfwater worden 150 vakantiewoningen gebouwd en er zijn plannen om het oude hotel Huis ter Duin (Hotel Corfwater) te herbouwen tot 140 kamers en 10 appartementen. “We hebben hier heel kritisch naar gekeken. Er komt nu geen grote hoogbouw en de huizen en het hotel passen door de vormgeving goed in het duinlandschap. De duinnatuur wordt niet extra verstoord en er wordt klimaat neutraal gebouwd. We zijn daarom niet in beroep gegaan tegen het bestemmingsplan. Het Zijper Landschap heeft overigens wel beroep aangetekend.”
Een groene wimpel in Petten?
Nicolien beleeft veel plezier in het concrete werk als duinconsulent. Onlangs is ze namens Duinbehoud gestart met het opzetten van een Strandcommunity voor het strand van Petten met als doel om, net als in Camperduin, ook in Petten een Groen Strand te realiseren. Bij Camperduin helpen vrijwilligers het strand vrij te maken van afval en nesten van strandvogels te beschermen.
“Als eerste stap probeer ik een vaste groep vrijwilligers bij elkaar te krijgen die van april tot oktober maandelijks bij elkaar komen om zwerfafval op het strand van Petten te verzamelen en af te voeren. Het Noord-Hollands Landschap en het Hoogheemraadschap ondersteunen dit initiatief. Sommige strandondernemers zien de Groene Wimpel als een marketinginstrument en zijn gemotiveerd om hieraan mee te werken”, besluit ze haar verhaal.
Tekst: Gert van der Laan