Search
Close this search box.

Druk seizoen voor vogelwachters van de strandbroeders Camperduin

Foto door Hans Westrik

Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.

Landschap Noord-Holland heeft op voorhand alle benodigde materialen voor de bescherming van de nesten in de kelder bij strandpaviljoen Struin in Schoorl kunnen plaatsen zodat als er een nest gevonden werd,  dit gelijk beschermd kon worden.

In april 2023 werden al regelmatig stukken Groene Strand afgezocht naar paartjes bontbekplevieren maar ze lieten zich nauwelijks zien. In mei was iedereen bezorgd of er nog een nest gevonden zou worden. Maar gelukkig vond Foppe op 23 mei het eerste nest, achter het speciaal voor de broedvogels door het Hoogheemraadschap geplaatste omheining.

En daar bleef het niet bij! Achter deze een km lange afrastering werden in totaal drie nesten gezien, ook eentje op 26 mei en op 24 juni.

Maar vogels houden zich niet aan voor hun gereserveerde stranden en gaan dus ook gewoon een nest bouwen op het recreatiestrand. Na een tip dat er een nest in de doorsteek tussen de zee en de lagune lag, is er op 31 mei een afzetting ruim om dit nest gezet met palen en bordje ‘ik broed hier’ erbij.

En op 23 juni werd aan de zuidkant hiervan op het strand, tegen de embryonale duintjes aan, een nest met vier bontbekplevier-eieren gevonden. Ook deze plek moest afgezet worden wat dankzij hulp van de Reddingsbrigade is gelukt.

De whatsapp blijkt een effectieve manier om elkaar op de hoogte te brengen zoals met foto’s van nestplaatsen en kaartjes met locatie.

Het resultaat?

  • Er zijn twee actieve vogelwachters bijgekomen die zowel nesten hebben gevonden als beschermd en gefilmd.
  • Het paartje bij de lagune heeft zeker twee vliegende jongen voortgebracht
  • Twee nesten hebben wel jongen voortgebracht maar deze zijn niet meer gezien
  • Helaas is een nest door de storm Poly weggespoeld, samen met de broedkooi
  • We hebben zelf een nest verstoord door er te vroeg een nestkooi te plaatsen
  • Een goede samenwerking met de reddingsbrigade Hargen.

En dat is zeker iets om trots op te zijn. We zijn al benieuwd naar volgend jaar!

Film en foto’s van de broedende bontbekplevier te zien op Camperduin & Hargen – ActiefmetBeeld

Tekst door Annika Langeveld – Landschap Noord-Holland

Gerelateerde berichten

De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem.
Stichting Duinbehoud spreekt haar ongenoegen uit over de door gemeente Wassenaar gekozen procedure voor de plaatsing van het kunstwerk Jericho in het Natura 2000-gebied Meijendel.
De groene specht is een beetje geheimzinnige vogel. Hij is niet heel zeldzaam en opvallend gekleurd en toch zie je hem niet vaak. Maar horen kun je hem wel.