Search
Close this search box.

Duinbehoud verzoekt Johan Remkes druk op te voeren op Tata Steel

Tata Steel door Rab Lawrence
Tata Steel door Rab Lawrence

Tata Steel grootste uitstoter van stikstof

Tata Steel is op dit moment verreweg de grootste uitstoter van stikstof in Nederland en zorgt voor een dikke mist van NOx over heel Nederland. Ook het kwetsbare duingebied rondom Tata Steel (Natura 2000-gebied) ondervindt daar dagelijks de nadelen van. Het duingebied groeit versneld dicht en waardevolle kruidenvegetaties verdwijnen.

Dweilen met de kraan open

Afgelopen jaren is er in de duinen ten zuiden van IJmuiden nog een grote schoonmaak actie uitgevoerd om de nadelige gevolgen van de stikstof uitstoot te mitigeren. Tientallen hectaren duingebied moesten noodgedwongen worden afgeplagd en het kost de natuur weer vele jaren om te herstellen. Het is voor de natuurorganisatie zeer frustrerend om nog jaren door te moeten doorgaan met dit “dweilen met de kraan open” beleid. De uitstoot van stikstof moet drastische omlaag worden gebracht, ook door de grote industrie.

Dweilen met de kraan open

De aanpak van de stikstof uitstoot van Tata Steel is met een aantal technische maatregelen goed in te perken. Een deel van deze maatregelen staat ook in de planning van Tata Steel, maar het duurt allemaal veel te lang en er wordt slechts half werk geleverd. Daarom verzoekt Duinbehoud Johan Remkes om druk te zetten op Tata Steel en een forse tempo versnelling door te voeren ten aanzien van het terugdringen van de stikstof uitstoot door Tata Steel.

Gerelateerde berichten

Een dikke honderd inzendingen! We hebben prachtige foto’s ter gelegenheid van 4e de Dag van de Duinen fotowedstrijd ontvangen. Heel veel bijzondere beelden van fotografen die allemaal op hun eigen manier een beetje verliefd zijn op onze duinen.
We starten onze wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk/Gerrit van Hoekestraat. Hier was een klein bezoekerscentrum voor het Nederlandse deel van het Zwin-gebied.
De kleine parelmoervlinder is een pareltje van de open duinen. Ondanks de malaise bij veel dagvlinders weet hij zich overal langs de kust redelijk te handhaven. Met een beetje moeite en wat geluk kan iedereen hem vinden.