Duintoppentocht door de Schoorlse Duinen

Noord-Holland - wandelroute - 20 km

Waterbos Schoorl door Theo Baas

De “duintoppentocht” is een wandelroute van ongeveer twintig kilometer door de Schoorlse Duinen in Noord-Holland. De route begint bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Hier kun je goed parkeren. Verder zijn verschillende parkeerplaatsen langs de route, dus er kan vanaf meerdere punten worden gestart. Er zijn verschillende parkeerplaatsen langs de loep. Er gaat een bus vanaf station Alkmaar, bus 151, de bus stopt in Schoorl op 10 minuten lopen van het bezoekerscentrum.

De Hoogste duinen van Nederland

Schoorl ’t Kleine Ganzenveld door Theo Baas

De Schoorlse Duinen is een natuurgebied met de hoogste duinen van Nederland. Hierdoor zullen er voor Nederlands begrippen relatief veel hoogtemeters worden gelopen op de route, zo’n driehonderd in totaal. De “duintoppentocht” maakt een loep door dit gebied. Je loopt vooral door naaldbossen en loofbossen. En dichtbij de kust loop je door heidevelden, zoals dopheide, kraaiheide en struikheide. De naaldbomen zijn geplant om verstuiving tegen te gaan. Tijdens de bosbranden in 2010 is een gedeelte van de naaldbomen verloren gegaan, maar hierdoor kunnen de duinen zich nu wél weer natuurlijker ontwikkelen.
Resultaten, na 20 jaar, van het verwijderen van verbrand dennenbos zijn: herstel van de oorspronkelijke (grijze) duinen met korstmossen en soorten als buntgras, zandblauwtje, schermhavikskruid en mannetjesereprijs.

rugstreeppad bij schemering in de duinen door Nico van Kappel

Verdwalen kun je niet

Het is zo goed als onmogelijk om verdwaald te raken.. Er staan honderden bordjes en paaltjes met gekleurde pijlen, sommige maar tientallen meters van elkaar, om de route aan te geven. Tot zo’n veertig jaar geleden waren er grote kolonies meeuwen aanwezig in het gebied. De vossen hebben deze kolonies helaas uitgedund. Natuurlijk zijn er genoeg andere vogelsoorten die tussen de duinen en bomen rondvliegen, zoals de nachtzwaluw en de boomleeuwerik.. Ook komen de zandhagedis en rugstreeppad er voor, vooral in en nabij poeltjes. Neem een verrekijker mee!

Het hoogtepunt

Een hoogtepunt tijdens de route zijn ook echt letterlijk hoogtepunten: de hoge toppen van de duinen. Dit is de grote verrassing van dit gebied. Hierdoor zijn er een aantal uitzichten waar je even stil kan staan en genieten. Je ziet geen wegen, fabriekstorens of windmolens, maar alleen  duin en naaldbos. De grootste uitzichtpunten zijn  aan de oostkant van het gebied. Voor de uitgebreide wandelroute klik hier.

Gerelateerde berichten

Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Samen met Jacco Duindam, sinds lange tijd duinconsulent van de Kapittelduinen en Solleveld in Zuid-Holland, maak ik door het Staelduinse bos.
Het herfstwandelingenseizoen breekt aan. Wandel eens door een landgoed in de buurt en kijk naar de bijzondere mosheuvels. Ze verdienen je aandacht.