Search
Close this search box.

Excursies tijdens de Dag van de duinen

“Veel geleerd over de duinen en fotografie”

Fotoworkshop tijdens Dag van de Duinen
Fotografieworkshop in Oostvoorne. Foto Caroline

Deze uitspraak komt van Caroline, deelnemer aan de excursie in Oostvoorne. Fotograaf en beeldredacteur van Duin, Nico van Kappel, heeft afgelopen zaterdag 10 deelnemers met (professionele) camera’s mee op pad genomen. De duinen in en leren over wat macrofotografie is. Maar ook José – deelnemer aan de vleermuizen excursie – heeft veel geleerd over de vleermuizen in de duinen. John van Vliet, bestuurslid van Stichting Duinbehoud, vertelde in heldere bewoordingen alles over vleermuizen. José: ”Je wilde alles horen wat John zei. Hij is zo’n goede enthousiaste verteller. Inclusief zijn grapjes.”

Vleermuizenexcursie door José
Vleermuizenexcursie door José

In het kader van de Dag van de Duinen op 18 september zijn er langs de kust diverse gratis excursies gegeven. Onze duinconsulenten en andere duinkenners zijn op pad gegaan met groepen deelnemers die uit alle delen van het land kwamen. “We hebben de hele tijd geboeid geluisterd”. “Fantastische combi om te leren over vleermuizen of fotografie én de duinen”. “Op een gegeven moment lagen we met z’n tienen op de grond om macrofotografie toe te passen op de Parnassia. Dan heb je een mooie achtergrond, en wordt het kleine bloempje groots weergegeven.”
Een andere groep van 17 deelnemers startte om 20.00 uur met de vleermuizen excursie en dus werd er een flink gedeelte in het donker door de duinen gelopen. Liever geen zaklantaarns gebruiken was het verzoek van John… en zo dus 3 verschillende vleermuizen spotten. Hoe gaaf was dat! Zelfs de watervleermuis met zijn witte buik boven het water gezien. Echt zo bijzonder.

En wat vonden de duinconsulenten?

Theo Willemstein verteld over zeewier door José van Noord
Theo Willemstein door José

Duinbehoud heeft een groot aantal zeer enthousiaste duinconsulenten. Daar zijn we heel blij mee! Theo Willemstein (geboren Rotterdammer) natuurgids in Domburg… Maar sinds 16 september heeft hij ook de titel “Zeeuw van de dag” in zijn binnenzak. Theo is die dag tweemaal live geweest in de radio uitzending van Omroep Zeeland. Hij heeft deze eretitel gekregen omdat hij op deze dag iets speciaals voor Zeeland heeft gedaan.
Met 15 deelnemers (zelfs uit Breda) is hij via Domburg het strand opgegaan. En heeft hij enthousiast verteld over de geschiedenis van Domburg en de kustlijn. Wist je bijvoorbeeld dat algen of wieren zorgen voor tenminste 50% van de zuurstofvoorziening op aarde.  En zelfs de Dubbelkelk (staat op de rode lijst) werd gespot. Theo: “Natuur moet je beleven, zodat je het verhaal begrijpt.” De laagdrempelige informatie die wij vertellen, wordt door alle deelnemers zeer gewaardeerd.”

Het zeedorpenlandschap


Theo Baas duinconsulent in Egmond, heeft samen met zijn goede vriend (een echte Egmonder) een excursie van 2,5 uur gelopen. Het onderwerp was: het zeedorpenlandschap. Egmond heeft een apart gebied: zo’n 300 landjes die vroeger in gebruik waren om aardappels te telen, zijn nu volkstuintjes. De groep van 13 mensen werd uitgenodigd bij een van de oudste bezitters van een landje. De lunch (inclusief een traktatie van een stroopwafel) werd in de tuin genuttigd. Theo: “We hadden goed weer en iedereen (ook wij) hebben genoten van deze dag en zeggen daarom… volgend jaar weer!”

Excursie Noordvoort door Nico Plaatzer
Excursie Noordvoort door Nico Plaatzer

Het was een succes

De deelnemers, duinkenners en duinconsulenten die wij hebben gesproken waren allemaal zeer enthousiast over de speciale Dag van de Duinen excursies. Goed wandelweer en een paar enthousiaste gidsen in de duinen, mix die met geïnteresseerde deelnemers, en je hebt een geslaagde paar uur heerlijk buiten in de duinen. Wij van Stichting Duinbehoud gaan alvast dromen van een volgende Dag van de Duinen.

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.