Fietstocht langs de kust van Zeeuws Vlaanderen

Zeeland - fietsroute - 41,8 km

Duinconsulent Jo Timmers

Favoriete fietstocht

Duinconsulent Jo Timmers is vaak wandelend te vinden in zijn meest geliefde biotoop: het Zwin. En fietsend over het buitendijkse pad, tussen Breskens en Biervliet. Jo deelt zijn favoriete fietsroute van 41,8 km met ons. De fietstocht volgt het kustfietspad van West Zeeuws-Vlaanderen. Onderweg heb je een prachtig panorama over de Westerschelde en de Noordzee.

Waterdunen en de Verdronken Zwarte Polder

Het startpunt van deze route is de terminal van de veerboot in Breskens. Hier is een grote vrije parkeerplaats voor auto’s. Een alternatief is met de fiets de trein naar Vlissingen nemen en vanuit daar met de boot naar Breskens. Je fietst vanaf Breskens door de mooie duinenrij richting België. Je doorkruist het nieuwe natuurgebied de Waterdunen en vervolgens de Verdronken Zwarte Polder. Deze slufter – een gebied achter een doorgebroken duinenrij – is in 1802 ontstaan, doordat de in 1603 aangelegde Zwarte Polder door een dijkdoorbraak was onder gelopen. Het is nu een bijzonder natuurgebied.

Knooppunten op een rijtje: 7, 20, 14, 83, 10, 37, 32, 29, 30, 33, 34, 39, 38, 11, 81, 82, 15, 85, 16, 20, 7 . Totaal: 41,8 km.

Het Zwin

De fietsroute vervolgt zich naar ’t Zwin. De duinenrij tussen Nederland en België wordt onderbroken door een brede geul: het Zwin. Deze zeearm vormde ooit een belangrijke handelsroute richting Brugge. Nu is het een dynamisch natuurgebied van schorren, slikken en zandvlaktes.

Optioneel: je kunt makkelijk langs de randen van het vernieuwde Zwin doorfietsen naar het bezoekerscentrum in België en dan terugkeren, vanaf knooppunt 29 naar 86 en bij 18 visa versa.

Zeehond door Martha van der Veen

De route gaat verder van de kustlijn door het binnenland terug en komt langs het plaatsje Retranchement (stap hier van je fiets voor de mooie Wallenwandeling), Knokkert of Bos van Erasmus en Goede Podium.

Verrekijker mee

Voor de doorgewinterde fietsers onder ons is de route te combineren met een tocht van de terminal naar de Plaskreek en terug. Hier zijn geen duinen, maar hier heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde met de Plaat van Breskens en Hooge Platen. Met een beetje geluk en een verrekijker kunt u hier zeehonden spotten. Bijzonder is dat een gedeelte van het fietspad niet aan de invloed van de getijdestroom ontkomt. Bij het dorp Nummer Een staat het pad bij storm / springtij onder water.”

Jo Timmers: “Je kunt door het achterland terugkeren; al zou ik na een pauze aan de Plaskreek al vlug dezelfde route terug nemen. De dynamiek van de Westerschelde (getij, scheepvaart, vogels) zorgt voor een ‘ververst’ beeld op de terugweg.”

Knooppunten op een rijtje: 7, 25, 26, 23, 24, 28, 37, 37, 34, 37, 28, 24, 23, 26, 25, 7.

Dit artikel verscheen in onze nieuwsbrief DuinTopics. Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de kust? Klik hier en schrijf je in.

Gerelateerde berichten

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het gaat slecht met de konijnen in de duinen. Waar natuurbeschermers in de eerste helft van de vorige eeuw nog spraken over een ware konijnenplaag in de duinen, moet je nu goed zoeken om een konijn te ontdekken.
Stichting Duinbehoud ondersteunt duinbeheerders die een deel van de aangeplante naaldbossen willen omvormen naar open duingebied met kruidenvegetatie. “Het verwijderen van bomen kan heel bijzondere natuur opleveren”, zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud in reactie op het kappen van bomen door de gemeente Bergen.