Search
Close this search box.

Fotowedstrijd een groot succes

Een dikke honderd inzendingen! We hebben prachtige foto’s ter gelegenheid van 4e de Dag van de Duinen fotowedstrijd ontvangen. Heel veel bijzondere beelden van fotografen die allemaal op hun eigen manier een beetje verliefd zijn op onze duinen. Wat zijn wij blij met al deze inzendingen!

We beschrijven een paar foto’s: een vliegende meeuw met een grote vis in zijn bek; het silhouet van een zangvogel tegen een knaloranje lucht; een besneeuwde duintop en verschillende foto’s met vosjes op bijna aanraakafstand. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. En voor de statistieken: op zes foto’s werd de hond van de fotograaf tot duindier verheven. Negen foto’s kwamen van Voorne en vijf uit het vlak daarbij gelegen Ouddorp, een blijkbaar fotografenrijke regio. Alle Waddeneilanden waren present en er deden twee keer zoveel vrouwelijke fotografen mee.

Aan de vele bijzondere foto’s zagen we hoe intens er naar de duinen en kust wordt gekeken en hoe vol verrassingen deze natuur steeds weer voor alle deelnemers is.

De Top-5 van de beste foto’s

Linksboven.

Een foto van Saskia Strack, de vuurtoren van Westerschouwen. Deze vuurtoren is vaker vastgelegd, maar wat ons betreft is dit een perfecte compositie. De vuurtoren, de slingerende weg en bomen en struiken met alle kleuren voorjaarsgroen levert een heel levendig beeld op.

Midden boven.

Een boomkikker met heel toevallig een waterjuffer op zijn of haar rug. Gemaakt door Marion van der Slot in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Misschien is er iemand die weet om welke waterjuffer het gaat?

Rechtsboven.

Een beeld in vroege ochtend vanaf het fietspad Sipkesslag in de Voornse duinen. Wij werden getroffen door de mooie, kleurige compositie. Het mystieke en sfeervolle beeld door de ochtendmist en de pastelkleuren op de achtergrond. En bijzonder, Henk Terhell eindigt met deze foto voor het derde achtereenvolgende jaar in de Top-5.

Linksonder.

Twee reetjes in het Waterbos, ook al op Voorne, van Olga Kegel. We ontvingen weer flink wat mooi foto’s met herten. Maar deze foto vonden wij het mooist.

En rechtsonder.

Een bijzondere zonsondergang van Saskia Sciacca. Nu eens niet richting zee, zoals meestal, maar richting de duinen. Een prachtige lucht met wolken en blauw, maar ook een imposante duinenrij. Het water op het strand en de golven maken de foto levendig ook al is er geen vogel of mens te zien. Hoewel, als je heel goed kijkt zie je in de verte mensen lopen en de bebouwing van de Wassenaarseslag en nog een stuk verder de eerste huizen van Scheveningen.

En dan nu de winnaar

Deze keer was er niet meteen één foto die alle drie de juryleden in hun Top-5 hadden gekozen. Wel kregen vier van de vijf foto’s twee stemmen. Uiteindelijk gingen we unaniem voor … de reeën in de duinen van Voorne van Olga Kegel uit Rockanje!

Olga Kegel - Reeen in de duinen van Rockanje
Olga Kegel – Reeën in de duinen van Rockanje

Een bijzonder scherpe foto, een aandoenlijk beeld van ouder en jong, waarbij de eerste alert de camera inkijkt. Dat het stel reeën er niet vandoor gaat is misschien wel omdat ze gewend zijn aan de fotografe. Olga bezoekt namelijk bijna dagelijks met haar camera het Waterbos. Bijzonder aan de compositie is dat door de kleur van de begroeiing in het centrum van de foto, de reeën bijna opgenomen worden in de achtergrond.

Gefeliciteerd Olga met deze prachtige foto! Wij gaan je foto afbeelden in onze magazine.

Namens de juryleden Sytske Dijksen, Ronald van Wijk en Jos Lap

Gerelateerde berichten

We starten onze wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk/Gerrit van Hoekestraat. Hier was een klein bezoekerscentrum voor het Nederlandse deel van het Zwin-gebied.
De kleine parelmoervlinder is een pareltje van de open duinen. Ondanks de malaise bij veel dagvlinders weet hij zich overal langs de kust redelijk te handhaven. Met een beetje moeite en wat geluk kan iedereen hem vinden.
In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger of betrokkene van Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben.