Gemeente Katwijk moet plan voor nieuwe woonwijk Valkenhorst aanpassen

Gerrit van Ommering

De gemeente Katwijk krijgt van de Raad van State 26 weken de tijd om tekortkomingen in het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ te herstellen. Onder andere op het gebied van de recreatie opvang voldoet het plan niet aan de vereisten voor de bescherming van naastliggende natuurgebieden. De gemeente Katwijk wil het gebied van de voormalige Marinevliegkamp Valkenburg een nieuwe bestemming geven en er 5.600 woningen bouwen met meer dan 10.000 inwoners. De voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe woonwijk zijn inmiddels van start gegaan.

Stichting Duinbehoud had beroep aangetekend tegen de plannen van de gemeente Katwijk. Onder andere vanwege de negatieve effecten van dit plan voor de natuur in het naastliggende duingebied Berkheide. De bouw van de woningen in de directe nabijheid van het natuurgebied leidt namelijk tot een grote recreatiedruk op het duingebied en dat gaat ten koste van de natuur in dit Natura 2000-gebied. De extra wandelaars, trimmers en hondenuitlaat vanuit de nieuwe woonwijk leiden tot schade aan de typische duinnatuur. En die natuur staat al zwaar onder druk erkent de Raad van State in haar uitspraak.

Om deze nadelige effecten op de natuur te voorkomen wil de gemeente Katwijk een bufferzone inrichten tussen de woonwijk en het natuurgebied: de Mient/Kooltuin. De Raad van State concludeert echter dat de geplande recreatievoorzieningen in het gebied Mient/Kooltuin onvoldoende zijn om de extra recreatie op te vangen. In de plannen van de gemeente Katwijk wordt onvoldoende zekerheid geboden, dat de natuur geen schade ondervindt van de toenemende recreatiedruk op het duingebied.

Directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud is tevreden over deze uitspraak van de Raad van State: “het dwingt gemeente om bij grote bouwplannen rekening te houden met de recreatiedruk op naastliggende natuurgebieden. En het dwingt gemeenten bij nieuwe bouwplannen ook te investeren in voldoende recreatie opvang buiten de bestaande natuurgebieden”.

Stichting Duinbehoud staat open voor het gesprek met de gemeente Katwijk om te komen tot oplossingen. In het gebied Mient/Kooltuin liggen meer kansen om de recreatie vanuit de nieuwe woonwijk op te vangen.

Gerelateerde berichten

In Hoek van Holland wordt een omvangrijk natuurherstelproject uitgevoerd door het Zuid-Hollands Landschap.
Het klinkt tegenstrijdig: duinen versterken door er kerven in te maken! Toch is dat wat Rijkswaterstaat, waterschappen en duinbeheerders af en toe doen. Het is wel maatwerk, de ene kerf is de andere niet!
Zandhaarmos is een soort mos dat je op veel plaatsen kunt zien; vooral in droge heide, zandverstuivingen en open zandige plekken.