Het project het Groene Strand is begonnen: het Kennemerstrand als voorbeeld.

Hors duinmassief door Sytske Dijksen/Foto Fitis

Het Kennermerstrand bij IJmuiden is een van de Groene Stranden projecten. De voorbereidingen hiervan zijn in volle gang. Interim-directeur Marc Janssen vertelt er meer over.

Rust aan de kust

Marc: “We hebben voor dit project een aantal doelen: het eerste is het strand schoonmaken van o.a. te veel plastic, daarna gaan we kijken hoe we de rust op het strand terug kunnen krijgen door b.v. op een deel van het strand de fietsers en auto’s te weren en minder honden (los) te laten lopen. Daarna – of eigenlijk tegelijkertijd – gaan we zorgen voor het markeren van rustgebieden waar nieuwe jonge duinen zich kunnen ontwikkelen. Dit is goed voor onze broedvogels. We willen er namelijk voor zorgen dat de Bontbekplevier weer terugkomt. Hiervoor willen we – tijdelijk – stukken strand markeren met een touw. Inclusief natuurlijk een bord met informatie waarom we dit doen. Dit gebeurt (hopelijk vanaf 2022) in maart, in april wachten we op de vogels die hier hopelijk hun nieuwe broedplaats vinden. Als de jongen uitgevlogen zijn gaat in juni het gemarkeerde deel van het strand weer open voor de recreanten”. 

Biertarwegras door Sytske Dijksen/Foto Fitis

Strandcommunity

Marc is druk met het leggen van lokale contacten. Hij heeft als eerste de IJmuider gemeente ambtenaren van natuur, strand en toerisme op de hoogte gebracht van het Groene strand project. Verder gaat hij contact leggen met de bewoners van de vakantiehuisjes, de exploitanten van strandtenten en de bewoners van Seaport Beach Resort. De Vogelwerkgroep uit IJmuiden is al voortvarend van start gegaan en heeft het initiatief genomen voor een eerste uitwerking van de plannen. Komende winter zullen de plannen verder worden uitgewerkt. In maart 2021 plannen we een schoonmaakactie. Marc: “We hopen dat de mensen die hierop afkomen geïnteresseerd zijn in het actief deelnemen in een community”. Ook zullen er advertenties met een oproep in de lokale kranten worden geplaatst. Kortom: ben je geïnteresseerd in de natuur … meld je dan aan voor een strandcommunity. Er is genoeg en leuk passend werk voor je. Een mail naar Marc is voldoende: marc@duinbehoud.nl.

En dan is er nog een laatste doel: de educatie op zetten. Achtergrond verhalen vertellen waarom we dit project gestart zijn, en waarom het zo belangrijk is dat het slaagt. Waarom is bijvoorbeeld aanspoelsel zo belangrijk? Marc begint hiervoor het liefst bij de jeugd. Hij nodigt een klas van de basisschool op het strand uit. Kinderen zijn lekker buiten en luisteren intussen ademloos naar zijn verhalen. En het leuke is… Zij vertellen wat zij geleerd hebben enthousiast door aan hun ouders. Betrokkenheid leidt tot verantwoordelijkheid en daarmee uiteindelijk tot natuurrijke stranden en duinen.

Natuur op het strand

Marc: “het Kennemerstrand is een kansrijke locatie om het Groene Strand project uit te voeren. Het is een breed strand waardoor we gedeelten kunnen markeren voor de natuur. Tijdelijk vrijhouden voor de natuur, zodat die rust krijgt om zich te ontwikkelen. En het strand heeft meerdere rustige plekken, waar niet overal mensen komen. Daarom zijn hier goede kansen om het project te laten slagen”.

Het Groene Strand is een samenwerking tussen stichting Anemoon, stichting Duinbehoud, de Vogelbescherming, IVN, en Landschappen NL, in Noord-Holland is dat Landschap Noord-Holland. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.

Gerelateerde berichten

Strandpalen genieten niet bepaald grote publieke belangstelling. Met zijn boek ‘Strandpalen van Nederland’ laat Martijn de Groot echter zien hoe onterecht dat is.
Imposante terreinwagens, spinnende wielen, opstuivend zand en op de achtergrond de zee. Het was een spectaculair schouwspel op het strand van Goeree-Overflakkee bij Ouddorp, op 16 en 17 september 2023.
De nieuwe KNMI’23-klimaatscenario’s laten zien wat Nederland de komende decennia mogelijk te wachten staat aan klimaatverandering. Het kan in alle seizoenen warmer worden, met meer tropische dagen en minder vorstdagen.