Hollandse duinen. Van Hoek van Holland tot Den Helder.

De duinen tussen Hoek van Holland en Den Helder – de Gouden Rand van Holland – vormen een indrukwekkend landschap dat zowel qua natuur als cultuur van onschatbare waarde is. Er valt oneindig veel te beleven: je vindt er interessante restanten van een roerige geschiedenis, boeiende musea, prachtige landgoederen, dynamische duingebieden waarin je eindeloos kunt wandelen of fietsen, en stranden waar je de zon in zee kunt zien zakken. Dit alles maakt van deze zandige streek een ‘must see’.  

Judith Tempel geeft in deze gids een gedetailleerde beschrijving van de Hollandse duingebieden en neemt je mee aan de hand van verrassende wandelingen en fietstochten naar jonge duinen, duinvalleien, stranden en duinmeren. Ook de dorpen, landgoederen en musea achter de duinen komen ruin aanbod. Deze Odyssee Reisgids is onmisbaar voor natuur- en duinliefhebbers die de Hollandse duinen beter willen leren kennen.
Judith Tempel is coach en doet daarnaast niets liever dan reizen en daarover schrijven. Ze deelt haar passie voor het gouden zand met Bas Arens, geomorfoloog en gespecialiseerd in de kustduinen, en gaat zo vaak als mogelijk mee tijdens het veldwerk. Ook daarbuiten is ze regelmatig aan de kust te vinden. Haar ervaring is dat hoe meer je weet over de ontwikkeling van het duinlandschap, de vormen, de geschiedenis en het ontstaan, hoe boeiender het wordt om dit al wandelend, fietsend of liggend in een duinpan te beleven. In deze reisgids deelt ze haar enthousiasme voor dit prachtige stuk Nederland.

Van elk verkocht exemplaar van de gids Hollandse duinen wordt 1 euro afgedragen aan de Stichting Duinbehoud (www.duinbehoud.nl), een onafhankelijke landelijke organisatie voor bescherming van de duinen en natuurbelangen langs de Nederlandse kust.

Het Buizerdvlak in het Noordhollands Duinreservaat ten noorden van Bergen, een van de meest dynamische en indrukwekkendste duinen langs de Hollandse kust. Foto: Bas Arens

Culemborg, 15 juni 2021
Recent verschenen

Judith Tempel Odyssee Reisgids: Hollandse duinen. Van Hoek van Holland tot Den Helder Fotografie Bas Arens en Judith Tempel  
Odyssee Reisgidsen | ISBN 9789461231352 | Paperback, full colour | 132 pagina’s | Verkoopprijs €18,50

Gerelateerde berichten

Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.
Het gaat slecht met de konijnen in de duinen. Waar natuurbeschermers in de eerste helft van de vorige eeuw nog spraken over een ware konijnenplaag in de duinen, moet je nu goed zoeken om een konijn te ontdekken.
Stichting Duinbehoud ondersteunt duinbeheerders die een deel van de aangeplante naaldbossen willen omvormen naar open duingebied met kruidenvegetatie. “Het verwijderen van bomen kan heel bijzondere natuur opleveren”, zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud in reactie op het kappen van bomen door de gemeente Bergen.