Hyacintorchis. Een nieuwe orchidee aan de Noordzee.

Nieuwe soort

In dit handzame boekje lezen we over de ontdekking van een nieuwe soort in de duinen bij Noordwijk in het vroege voorjaar van 2020: de hyacintorchis.

Botanisch illustrator

De auteur is botanisch illustrator en zij vertelt in dit boekje hoe deze ontdekking verliep, en hoe zij te werk gaat wanneer ze een plant schildert. Zij neemt ons stap voor stap mee in dit proces, en vertelt en passant een en ander over herkomst van kleuren, schaduwwerking en diepte. Dit zijn met stip de leukste hoofdstukken om te lezen. Hier spreekt zij persoonlijk vanuit haar passie en vakgebied. De tekst over de duinen is nogal algemeen en voegt (althans voor mij) niet zoveel toe. De uiteindelijke aquarel van de plant is een juweeltje dat zij met veel precisie en gevoel voor kleur heeft geschilderd.

Waar verkrijgbaar

Hyacintorchis. Een nieuwe orchidee aan de Noordzee. Auteur: Esmée Winkel. Uitgeverij: KNNV uitgeverij, Zeist, 2021. 62 pagina’s, staand formaat: 12,8 x 19,8 cm, full colour, hard cover. ISBN 9789050118071. Prijs: € 17,95. Verkrijgbaar in de boekhandel of bestellen: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/hyacintorchis.html Hier is ook een video te vinden waarop het schilderproces in beeld is gebracht. Recensent: Antje Ehrenburg

Dit artikel verscheen in kwartaalblad Duin. Wil je meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Gerelateerde berichten

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.