Search
Close this search box.

Hyacintorchis. Een nieuwe orchidee aan de Noordzee.

Nieuwe soort

In dit handzame boekje lezen we over de ontdekking van een nieuwe soort in de duinen bij Noordwijk in het vroege voorjaar van 2020: de hyacintorchis.

Botanisch illustrator

De auteur is botanisch illustrator en zij vertelt in dit boekje hoe deze ontdekking verliep, en hoe zij te werk gaat wanneer ze een plant schildert. Zij neemt ons stap voor stap mee in dit proces, en vertelt en passant een en ander over herkomst van kleuren, schaduwwerking en diepte. Dit zijn met stip de leukste hoofdstukken om te lezen. Hier spreekt zij persoonlijk vanuit haar passie en vakgebied. De tekst over de duinen is nogal algemeen en voegt (althans voor mij) niet zoveel toe. De uiteindelijke aquarel van de plant is een juweeltje dat zij met veel precisie en gevoel voor kleur heeft geschilderd.

Waar verkrijgbaar

Hyacintorchis. Een nieuwe orchidee aan de Noordzee. Auteur: Esmée Winkel. Uitgeverij: KNNV uitgeverij, Zeist, 2021. 62 pagina’s, staand formaat: 12,8 x 19,8 cm, full colour, hard cover. ISBN 9789050118071. Prijs: € 17,95. Verkrijgbaar in de boekhandel of bestellen: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/hyacintorchis.html Hier is ook een video te vinden waarop het schilderproces in beeld is gebracht. Recensent: Antje Ehrenburg

Dit artikel verscheen in kwartaalblad Duin. Wil je meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.