Search
Close this search box.

Illegale zandwinning in duingebied Kop van Schouwen

Op het terrein bij Camping de Duinhoeve is in 2020 een duinmeer gegraven om met het zand (ca. 2500 m3) een drassig kampeerveld op te hogen en geschikt te maken voor jaarrond recreatie. De Gemeente Schouwen Duiveland heeft dit achteraf willen legaliseren door een omgevingsvergunning af te geven. Die vergunning is vernietigd door de Rechtbank en de Gemeente wordt verzocht de oorspronkelijke situatie te herstellen.

Aardkundig waardevol gebied

In dit Natura 2000 gebied mag niet lukraak een omvangrijk duinmeer worden gegraven, stellen natuurbeschermingsorganisaties. Het gebied is door Gedeputeerde Staten van Zeeland aangewezen als nationaal en internationaal aardkundig waardevol gebied. Het is een belangrijk natuurgebied met natuur-, landschaps- en aardkundige waarden. Deze zijn vastgelegd en beschermd in uitgebreide wet- en regelgeving die de Gemeente lijkt te negeren.

Omgevingsvergunning is vernietigd

Ronald van Wijk
Ronald van Wijk

Natuur- en Vogelwacht Schouwen Duiveland heeft samen met Stichting Duinbehoud beroep aangetekend tegen de vergunningsverlening. Er was sprake van een reeks mankementen in de besluitvorming, zoals het ontbreken van een degelijk landschaps- en natuurbeschermings- advies en aanvraag van watervergunning bij het Waterschap Scheldestromen. De Rechtbank Middelburg heeft de vergunning in mei 2021 vernietigd. De Gemeente verzocht om uitstel van vernietiging van de omgevingsvergunning. In hoger beroep heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State op 6 januari jl. het verzoek van de Gemeente afgewezen. De bodemprocedure bij de Raad van State zal waarschijnlijk dit najaar dienen.

Gemeente toont onvoldoende rentmeesterschap

‘Het beeld is nu ontstaan dat de Gemeente geen boodschap heeft aan de belangen van het Natura 2000 gebied Kop van Schouwen en recreatieondernemers in dit gebied de ruimte geeft om ongeremd natuur- en landschapswaarden aan te tasten. Dit is in strijd met de Zorgplicht die de Gemeente heeft.’, aldus de procederende natuurbeschermingsorganisaties. De Gemeente wordt verzocht de oorspronkelijke situatie te herstellen: de illegale zandwinput dempen met het oorspronkelijk duinzand.

Gerelateerde berichten

Op onze stranden, verborgen onder zeewier en ander aanspoelsel, leeft een gemeenschap van bijzondere dieren. Met de nieuwe Groene Strand zoekkaart van Stichting ANEMOON maak je kennis met onze obscure strandburen.
Een korte, maar complete wandeling: binnen een afstand van vijf kilometer kom je op deze wandeling alle aspecten van het duinlandschap tegen. Denk daarbij aan duinmeertjes, kale duinen, waterwinning, duinbos, grote grazers, vochtige duinvalleien, een uitzichtpunt…Bij het bezoekerscentrum kan je de auto goed kwijt en smaakt de koffie voor of na de wandeling heerlijk.