Search
Close this search box.

Interessante berichten

De kleine parelmoervlinder is een pareltje van de open duinen. Ondanks de malaise bij veel dagvlinders weet hij zich overal langs de kust redelijk te handhaven. Met een beetje moeite en wat geluk kan iedereen hem vinden.
In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger of betrokkene van Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben.
De bijenorchis (ophrys apivera) is een orchidee die behoort tot de zogeheten spiegelorchissen. Deze komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied.
We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
De groene specht is een beetje geheimzinnige vogel. Hij is niet heel zeldzaam en opvallend gekleurd en toch zie je hem niet vaak. Maar horen kun je hem wel.
Op zoek naar de kunst van het schilderen van het duin, zocht Gert van der Laan duinschilders op.
Langs de branding op het strand ten noorden van Camperduin lopen wandelaars. Ze bevinden zich aan de voet van wat nu de Hondsbossche Duinen heet. Een uniek kustbeschermingsproject tussen Camperduin en Petten in Noord-Holland.
Voor vernieuwing en aanvulling heeft de redactie van duinenenmensen.nl in samenwerking met Stichting Duinbehoud en Uitgeverij Natuurmedia een doorlopende prijsvraag ‘Duinen en mensen’ opgezet.
In de duinen kom je ze overal tegen: de gewone eikvaren. Je ziet ze in lichte naald- en loofbossen, op hellingen en aan bosranden.
Zeehonden zijn leuk om te zien. Vooral de gewone zeehond – op de foto – is erg schattig, met zijn hondensnuit en grote ogen. De andere soort zeehond langs de Nederlandse kust is de grijze zeehond.
Evolutie: bekend van Darwin, uit onze leefwereld. Maar ook in de taal vindt evolutie plaats, althans, in levende talen. Het product van malen, dat heet meel (geen hotmail). Vliegen-spreken-doen geeft vlucht-spraak-daad. Het product van graven, én ervan afgeleid: graf, gracht, greppel, groef, groeve, en indirect via het Frans gravure.
Door smeltend landijs is de zeespiegel aan het stijgen. Om ons land veilig te houden deponeren grote baggerschepen jaarlijks miljoenen kubieke meters zand op en voor de Nederlandse kust.
Een interview met Folkert Abma – De Witte Haas: ‘Als je vogels wilt bekijken moet je niet naar ze toelopen, dan vliegen ze weg. Je kunt beter stil gaan zitten, dan komen ze naar je toe. Ook bij hazen is dat het geval.
Wie vaker over het strand struint, kent de strook ‘rommel’ die bij hoogwater door de zee op de vloedlijn is achtergelaten. Deze strook noemen we ‘aanspoelsel’ of ‘vloedmerk’.
Kraaihei komt in ons land nergens zo talrijk voor als in de kalkarme duinen ten noorden van Egmond. Met name de Schoorlse duinen en de Waddeneilanden zijn een bolwerk voor deze soort.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Het herfstwandelingenseizoen breekt aan. Wandel eens door een landgoed in de buurt en kijk naar de bijzondere mosheuvels. Ze verdienen je aandacht.
In ons mooie duinlandschap leeft een bijzondere huisjesslak: de nauwe korfslak. Het is een karakteristieke soort van kalkrijke, ongestoorde duingebieden.
Stuifballen zijn paddenstoelen. Ze zijn niet zo groot en ook niet erg opvallend, maar leuk om te zien. Als je weet waar je op moet letten, kun je ze gemakkelijk vinden, vooral in de winter.
In bos en duin zijn ze altijd herkenbaar aan gedrag en uiterlijk: de natuuronderzoekers. Soms overduidelijk, want ze dragen een verrekijker. Maar zeker in de herfsttijd zie je sommigen ervan zonder kijkertje rondlopen, maar wel… met een zakspiegeltje.