Het maakt niet uit hoe je Texel uitspreekt: verstaan doen ze het wel op het grootste en meest zuidelijke Waddeneiland. De naam is waarschijnlijk ooit afgeleid van het Germaanse woord tehswa, wat “rechts” of “zuidelijk” betekent. In 772/776 werd het zelfs Tesla genoemd. Tegenwoordig is dit een elektrische auto. Al in 8000 tot 4500 voor Chr. zijn de eerste menselijke sporen op Texel gevonden. Texel heeft dus een lange geschiedenis.
Natuur, natuur en nog eens natuur.
Behalve een lange geschiedenis heeft Texel ook veel schapen en … een prachtige natuur. Het landschap op Texel is rijk en afwisselend. Het heeft duinen, polders, hele brede witte zandstranden (Bonaire is er niks bij) en graslanden. Maar ook heide, bos, moerassen, duinvalleien en kwelders. En in het zuiden zelfs bollenvelden. Het hele duingebied van Texel, van de Hors tot aan de vuurtoren in het Noorden vormt het Nationaal Park Duinen van Texel.
Vele soorten vogels
In het voorjaar broeden er vooral in de duingebieden ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn zo’n 300 soorten op Texel waargenomen. Je ziet er dan ook veel vogelaars. Texel ligt op de hoek van Europa en kent hierdoor geen vossen of andere predatoren voor vogels. En omdat het aan de Wadden ligt, is het een knooppunt van ontelbare trekvogels: het ligt op diverse trekroutes.
Van Groenland, Canada, via Texel naar Afrika of Siberië, van Siberië via Texel naar IJsland of verder. Op Texel zijn o.a. de Rotganzen, die hier overwinteren en half mei weer vertrekken om in Siberië, waar het enkele maanden zomer is, te broeden. Ook zijn er jaarlijkse zeer grote broedkoloniën van o.a. Grote Stern (bij Wagejot) of Zilvermeeuwen (Westerduinen).
Ook zien we het Hermelijntje, Bruine Rat en diverse muizensoorten. Dit maakt het voor grondbroeders een aantrekkelijke plek om te broeden, mits de rust niet wordt verstoord.
Flora
Vanwege de vele landschapstypen en grondsoorten is er een grote verscheidenheid aan flora: van bijzondere (korst)mossen, planten die van kalkrijke of juist kalkarme grond houden, tot aan zeewieren, brakwaterdieren/planten en zoetwaterbeestjes. De Mokbaai is het begin van de Waddenzee: deze valt droog en trekt dus veel vogels aan die zich tegoed doen aan waterdieren, schelpdieren en wadwormen.
Een dagje erop uit
Je kunt gemakkelijk meerdere dagen vullen op Texel. Maar als je maar 1 dag hebt, is Texel ook prima te doen. Je krijgt een mooie indruk van het natuurrijke Texel als je de wandelroute meteen vanaf de Teso boot doet. Je kunt deze route ook per fiets doen, maar dan mis je wel de schapendijk. Je laat de auto in Den Helder staan (gratis parkeren). Koop een kaartje van 2 euro (retour) en je minivakantie begint al op de boot. Tip: zorg voor je proviand. De eetgelegenheden zijn schaars, zeker in dit Corona tijdperk. En vergeet je verrekijker niet.
De route tot paviljoen 9 ( 3 a 4 uur)
Vanaf de boot (lopend) ga je direct naar links, langs de Mokbaai. Daar loopt een wandelroute (NoordHollandPad), volg de dijk/het duin. Je loopt over heerlijk rustige paden soms dwars tussen de schapen, je gaat door een schapenhekje (dus geen fietsers); volg het pad verder (met markering van NH-pad). Op een geven moment boven op de dijk tussen de schapen heb je rechts een schitterend uitzicht op Den Hoorn met spitse kerkpunt en links de grote Mokbaai (MOK= militaire opleidingskamp, kazerne van Mariniers).
Deze zie je liggen aan overkant met hun eigen haventje. Je volgt het pad totdat je bij Mokweg uitkomt (kijk af en toe op je Google Maps), dan onderlangs de Mokbaai volgen over het NH pad.
Er staat op de Mokweg bij uitkijkpunt De Geul een ‘schaftkeet’ van Staatsbosbeheer, die tot het einde van de zomer bemand is door 2 vrijwilligers. Zij vinden het leuk om voorbijgangers iets te vertellen over natuur en kun je met hun telescoopkijker de vogels van afstand te bestuderen.
Einde van het pad gaat omhoog: je bent nu bij de parkeerplaats Mokweg, ingang Horsmeertjes. Volg dat pad (bekijk de kaart: tussen beide Horsmeertjes loop je over een verhard stuk weg (fietsers moeten lopen en aan het einde afstappen).
Ga zeker even naar Vogeluitkijkpunt “De Waterral” aan je rechterhand. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de duinen en over het Westelijk Horsmeertje. Let op: hier zijn waarschijnlijk veel vogelaars: laat deze fanatiekelingen liever met rust. Zij zijn vaak in opperste concentratie. Als je het durft … kun je voorzichtig vragen naar wat er zoal te zien is en misschien mag je wel even door een kijker vogelen. Als je weer terug bent op de verharde “weg”, ga naar rechts, en loop dan richting het Zuiden (volg de gele paaltjes route) een stukje langs het Oostelijk Horsmeertje.
Neem dan het eerste wandelpad rechtsaf: de blauwe paaltjes route. Dit is een grote duinvallei. Blijf op de paden, want er groeien zeldzame planten zoals het duinviooltje en kandelaartje! Met een beetje geluk zie je ook de duinparelmoervlinder en de blauwborst. Loop door tot een bankje waar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei. Als het bankje vrij is… geniet van het uitzicht en alle natuurgeluiden. Vervolg het pad richting het westen, rechtdoor dus. Je komt op een T-splitsing, daar ga je naar rechts en volgde gele paaltjes routerichting zee. In deze duinvallei zie je veel zilvermeeuwen. Geniet ervan: het is een van de laatste broedkolonies van Nederland voor deze vogel.
Let op!: met name het laatste stuk is pittig. Je moet namelijk dwars door de duinen. heuvel op en af. Maar dan kom je bij de zee! Hier neem je een pauze. Als je uitgerust bent, loop je door tot aan de vloedlijn en ga richting het noorden, dus rechts af. Na een half uur kom je paviljoen ‘Paal 9’ tegen. Hier hebben ze lekker ijs en patat!. Daar ben je dan wel aan toe. Op dit punt zijn er minimaal 3 uren verstreken. Je kunt er voor kiezen om via het fietspad naar Den Hoorn te lopen: een prachtig schilderachtig dorpje met veel kunstenaars en galerieën. En natuurlijk ook cafe’s met terrasjes. Bestel hier een Texels Skuumkoppe of een Texels Eyerlander. Dit is een mooie afsluiting van een prachtige wandeltocht. Na zo’n 4 uur lopen én een biertje ga je op een relaxte manier weer naar de boot met de Texelhopper
Tot Texel!
Deze tocht is door de Duinconsulent Marcel Wijnalda samengesteld. Onze vrijwilliger Erika van der Velde heeft de route met veel plezier gelopen. “Het is een aanrader, en Marcel… volgende keer een route door de Slufter? Ik loop hem graag.”
Marcel geeft verschillende excursies om Texel op zijn mooist te beleven. Interesse? Voor het excursie aanbod klik dan hier.