Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jacobskruiskruid: bladeren en tweejarige

Rozet door E. van der Meijden
Rozet door E. van der Meijden

Jacobskruiskruid is een ‘tweejarige’ plant. Tweejarigen hebben tenminste twee jaar nodig om slechts eenmaal te bloeien. Dus zij kunnen zich maar eenmaal in hun leven voortplanten. Alle energie gaat in het tweede jaar naar de zaadproductie. Hierna gaan zij dood.

In hun gehele eerste jaar maken ze een rozet van bladeren. In hun tweede jaar vormen ze lange bloeistengels vlak voor de bloei.  

Bladerenzorgen voor suikers door zonlicht op te vangen (fotosynthese). Het bladrozet zorgt zo in het eerste jaar voor een energiespaarpot. In het tweede jaar wordt deze gebruikt om zoveel mogelijk bloemen en zaden te produceren. De bloemen zijn felgeel gekleurd om veel bestuivers aan te trekken. Bladeren moeten elkaar niet in de schaduw zetten. De bladeren van het bladrozet hebben een andere vorm dan de bladeren aan de bloeistengel in het tweede jaar.

Overal zijn nu de bloeistengels van Jacobskruiskruid te zien. Zie ook het artikel over jacobskruiskruid in DUIN.

Gerelateerde berichten

Op 29 oktober 2024 is Gerrit-Jan de Bruyn (bijgenaamd de Buizerd) op 92-jarige leeftijd overleden. Gerrit-Jan was een pionier op het gebied van natuur en natuurbescherming en heeft zich jarenlang ingezet voor Stichting Duinbehoud.
De sneeuwgors is een echte wintergast. Het is een goed herkenbare vogel. Hij is niet zo moeilijk te spotten, als je maar weet waar je moet zoeken: in kleine, schaars begroeide duintjes op het strand.
Een geasfalteerde dienstweg en een asfaltvloer van een fietsenstalling  worden verwijderd om de grond terug te geven aan de natuur.