Johan Krol, Duinconsulent op Ameland

Johan Krol is al 32 jaar verbonden als ecoloog aan het Natuurcentrum op Ameland en kent het eiland als zijn broekzak. Hij is als het ware vanzelf steeds meer betrokken geraakt bij Stichting Duinbehoud. Die zocht een contactpersoon op het eiland en kwam bij hem terecht. Bij Johan lopen betaald werk en vrijwilligerstaken voor Duinbehoud wat door elkaar heen. Voor Rijkswaterstaat monitort hij sinds 2017 de vogelstand op het strand tussen Nes en Hollum. Doordat een zandplaat tussen paal 4 en 8 aan het eiland is vastgegroeid, is een prachtig natuurgebied ontstaan met een groen strand en nieuwe duinen.  ‘Dit jaar zaten er 10 nesten van strandplevieren’ vertelt Johan enthousiast. Daarbij werkt hij goed samen met Rijkswaterstaat, dat ervoor zorgt dat er borden worden geplaatst om strandbezoekers te waarschuwen.

Voor Stichting Duinbehoud volgt hij allerlei lokale eilandzaken. ‘Het is prettig als je ondersteuning hebt van een landelijke club als bijvoorbeeld een zienswijze moet worden ingediend.  Zo’n eiland is toch een kleine gemeenschap.’, vertelt hij. Als goed voorbeeld haalt hij daarbij het leidingentracé van het windmolenpark voor de kust aan. Op zulke momenten is er contact met de landelijke medewerkers, die dan meedenken en -indienen. Bij waddenbrede zaken is er ook contact met de consulenten van de andere eilanden, maar zijn focus is toch vooral gericht op Ameland. Johan verbaast zich er over dat er nauwelijks kustgemeenten zijn die ecologen in dienst hebben. Op Ameland zitten ze met het Natuurcentrum wat dat betreft nog best goed. Ook is hij blij met de ontwikkelingen bij Rijkswaterstaat Noord. Daar zijn enkele jonge ecologen aangenomen en is de inzet op natuur- en kustontwikkeling de afgelopen paar jaar zeker verbeterd.

Dit artikel verscheen in ons kwartaalblad Duin. Wilt u meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan. 

Gerelateerde berichten

In Hoek van Holland wordt een omvangrijk natuurherstelproject uitgevoerd door het Zuid-Hollands Landschap.
Het klinkt tegenstrijdig: duinen versterken door er kerven in te maken! Toch is dat wat Rijkswaterstaat, waterschappen en duinbeheerders af en toe doen. Het is wel maatwerk, de ene kerf is de andere niet!
De gemeente Katwijk krijgt van de Raad van State 26 weken de tijd om tekortkomingen in het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ te herstellen. Duinbehoud had beroep aangetekend tegen de plannen van de gemeente Katwijk.