Search
Close this search box.

Kennemerduinen in top 5 Lawaaiigste Stiltegebieden van Nederland: radiootje mag niet, raceauto wel

Kennemerduinen door Ronald van Wijk

De Kennemerduinen maken een goede kans te worden uitgeroepen als Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland. Geen wonder, met een racecircuit naast de deur. Wilt u het “Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland” nomineren? Klik hier!

Stiltegebieden ernstig bedreigd

Meer dan honderd stiltegebieden telt Nederland. Daarbinnen mag je niets doen dat de rust voor mens en dier verstoort. Een radiootje aanzetten is al verboden. Maar over wat er daarbuiten gebeurt, zegt de wet niets. Stiltegebieden worden dus vaak ernstig bedreigd en zelfs opgeheven.

Ook het stiltegebied van de Kennemerduinen ten noorden van de Zeeweg is lang niet altijd rustig. Dat komt door Tata Steel in Velsen-Noord, maar vooral door Circuit Zandvoort. Behalve vogelzang en ritselende blaadjes, hoor je in het stiltegebied ook vaak motorgeluiden. Niet per se keihard – ook volgens critici komt het motorlawaai niet altijd boven een stevige windvlaag uit. Maar wel heel irritant voor wie er niet op zit te wachten.

Kennemerduinen

De Kennemerduinen zijn dan ook een grote kanshebber in de landelijke wedstrijd Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland. Voor deze ’eretitel’ zijn zijn tot nu toe 45 gebieden genomineerd, en de Kennemerduinen hebben het daarbinnen tot de top 5 geschopt. Dat meldt de organisator, de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen. Hierin hebben zich tientallen actiegroepen tegen voertuigenlawaai verenigd, ook vijf groepen uit Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort.

Slechte dempers

Stiltegebieden zijn op de eerste plaats bedoeld om voor mensen rust te creëren. Vervelend dus als beloofde rust ontbreekt, vindt Marc Janssen van de landelijke organisatie Duinbehoud en liefhebber van het stiltegebied, dat zich uitstrekt van Bloemendaal tot Velsen-Zuid. ,,Het zijn niet eens de grote evenementen op het circuit die mij storen, dat is maar een paar keer per jaar’’, zegt hij. ,,Op doordeweekse dagen vind ik het veel erger, als kleine groepen het circuit afhuren Dan heb je vaak dat een paar autootjes met slechte dempers lekker rondjes gaan rijden, veel herrie veroorzaken en het voor een groot deel van het stiltegebied verpesten.’’

Maar ook dieren hebben er last van. ,,Het gaat niet zozeer om schrikreacties’’, zegt Janssen. ,,Vogels zijn niet dom, die weten donders goed wat er aan de hand is. Motorgeluiden kennen ze. Behalve Formule 1, dat is zo’n snerpend geluid, daar schrikken ze wel van. Maar in het algemeen is het meer: dieren vermijden onrustige plekken. Dus konijnen, roofvogels en vogels kiezen hun leefgebied niet in de buurt van het circuit.’’

Duinwallen

Duinbehoud is niet de enige organisatie die Nationaal Park de Kennemerduinen heeft genomineerd. Ook stichting Rust bij de Kust doet dat, de federatie van organisaties tegen de geluidsoverlast van het circuit. De overlast in de Kennemerduinen is erger geworden sinds de herinrichting van het circuit, zegt voorzitter Karel van Broekhoven. ,,Toen zijn sommige duinwallen afgegraven en andere opgeworpen, waardoor het geluid zich anders is gaan gedragen en kilometers verder landinwaarts doordringt.’’ Ook een paar vogelwerkgroepen en eigenaren van landgoederen in de buurt, zoals Caprera, steunen de nominatie,

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn voor zover bekend niet genomineerd. Ook dat stiltegebied ligt vlakbij het circuit. Maar omdat de wind meestal uit het zuidwesten komt, klinkt de autoherrie minder ver in dit gebied door.

Lees hier het uitgebreide artikel van het Haarlems Dagblad.

Gerelateerde berichten

Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.
De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem.
Stichting Duinbehoud spreekt haar ongenoegen uit over de door gemeente Wassenaar gekozen procedure voor de plaatsing van het kunstwerk Jericho in het Natura 2000-gebied Meijendel.