Search
Close this search box.

Konijnenstand herstellen: Adviezen van onderzoeksteam

Tekst: Helm Horsten

Jasja Dekker met bloedbuisjes

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw houdt de ziekte myxomatose regelmatig flink huis onder konijnen in de duinen en is hun aantal dramatisch afgenomen. Rond 1990 kwam daar nog een andere bedreiging bij: Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS).

Nog altijd gaat het niet goed met de konijnenstand in de duinen. Een groep deskundigen onderzocht welke maatregelen kunnen helpen bij herstel van de konijnenpopulatie. Zij kwamen met een praktische handleiding. Ik sprak een van de onderzoekers: dierecoloog Jasja Dekker.

Lees het complete artikel hier: https://www.duinbehoud.nl/wp-content/uploads/2023/03/21-23_2022_4-konijnenstand-herstellen.pdf

Dit artikel verscheen in kwartaalblad Duin. Wil je meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.