Lintje voor een duinbeschermer

Nora Kösters

Nora Kösters kreeg dit jaar een lintje voor 40 jaar vrijwilligerswerk in de natuurbescherming. De onderscheiding ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’ kreeg ze in haar woonplaats Leidschendam. Ze was verbaasd dat deze eer haar te beurt viel. “Zo bijzonder vind ik mezelf niet”, zegt ze. “Je doet dit werk gewoon”.

Vrijwilligerswerk

Ze startte haar loopbaan na haar studie Biologie in 1983 als vrijwilliger bij Duinbehoud. In die tijd maakte ze onder meer tot aan de Raad van State bezwaar tegen de plannen voor een golfbaan in de duinen achter hotel Carlton Beach in Scheveningen. “Het hotel kwam er maar de golfbaan niet,” vertelt ze trots “tot op de dag van vandaag is dit stukje duin natuurgebied gebleven!” Ze was in die zes jaar ook eindredacteur van Duin en zette de werkgroep Meijendel op. Die bestaat inmiddels niet meer, maar had dezelfde waakhondfunctie als de duinconsulenten van nu. 

Meijendel

Naast haar gezin en baan als senior beleidsmedewerker bij Groenservice Zuid-Holland bleef ze altijd actief als vrijwilliger. Ze telt al 40 jaar vogels in de duinen van Meijendel als lid van de gelijknamige Vogelwerkgroep. Van 2010 tot 2018 maakte ze deel uit van de Belangenraad van Dunea voor dit gebied. In haar woonplaats was ze voorzitter van een stichting die met vrijwilligers natuurlessen aan basisscholen gaf en de plaatselijke kinderboerderij, de huidige Stadstuin Rusthout, bemande. 

Ook nu ze met pensioen is stopt haar vrijwilligerswerk niet: Nora telt nog steeds met veel plezier vogels en is actief bestuurslid van de Zoogdiervereniging.

Gerelateerde berichten

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.