Fietstocht van Groote Keeten tot Den Helder

Noord-Holland - fietsroute

Met uitzicht op de duinen

De dijk naar Den Helder door Sytske Dijksen
De dijk naar Den Helder door Sytske Dijksen

Wil je een keer totaal onderdompelen in de duinen? Kijk links, rechts en vooruit en je ziet alleen maar duinen… dan ben je goed op weg op het fietspad van Groote Keeten naar Den Helder. Natuurlijk kun je ook vanuit Den Helder starten. Terug ga je via dezelfde route, omdat je dan weer andere dingen ziet. Je kunt de route wandelen of fietsen. Met de fiets doe je er (zonder pauzes) ongeveer een uur over.

De start is in Groote Keeten. Vlak bij het strand is een parkeerplaats. Wil je eerst beginnen met een kopje koffie? Dat kan in het restaurant de Princenkeet. Daarna stap je fit op je fiets en slaat rechtsaf de duinen in. Je ziet dan meteen de 4 wisenten, 3 bruine en 1 zwarte, en in de verte vuurtoren de Groote Kaap.  Je fietst heerlijk “boven” de weg, dus geen last van het autoverkeer. Wil je de langste startbaan zien? Stop dan na ongeveer 1 kilometer. In de duinen (het Botgat) zie je de uitkijkpost gemaakt van “ijsstokjes”. Je laat je fiets aan het fietspad staan en je loopt een stuk door de duinen richting de langste vliegbaan van Nederland. Meer zeggen we niet. Ga maar kijken 😉. Als je op de uitkijkpost staat heb je een prachtig uitzicht over de duinen en een stukje Noordzee. Daarna weer op de fiets. De duinen af en weer op. Er zitten soms best pittige “steile” stukken in. Dus gebruik je bovenbenen of je fietsversnellingen. Er zijn diverse afslagen richting de zee. Neem hier gerust een pauze en geniet van het uitzicht.

Visarend door Adriaan Dijksen
Visarend door Adriaan Dijksen

De natuur in de duinen

Wat kom je in dit jaargetijde – begin van de herfst – allemaal tegen hier in de grijze duinen.  De term ‘grijs’ slaat op de kleur van de vele korstmossen die de duinbodem bedekken en van ecologische waarde zijn.  Meer lees je hier over grijze duinen:  https://www.mycologen.nl/onderzoek/meetnet/zeereep-concept/witte-en-grijze-duinen/. Deze korstmossen zijn erg kwetsbaar en groeien langzaam, dus alsjeblieft niet op deze mossen lopen!  Naast de inmiddels beschermde konijnen (staan op de Rode Lijst) kun je ook nog veel trekvogels tegenkomen. Kijk daarom goed naar de bessenstruiken: Duindoorn, Lijsterbes en Duinbraam. Daar vind je de trekvogels zoals de Beflijster, Kramsvogel, Koperwiek, Zanglijster, Kneu, Roodborsttapuit, Visarend en Ruigpootbuizerd bij in de buurt. Zij hebben voedsel, rust en ruimte nodig.  Soms heb je geluk en zie je zelfs een groep Pestvogels.  

Het einde: Lands end.

Na flink doorfietsen (ca. 14 km) kom je bij Huisduinen/Den Helder en de zee uit. Het laatste stuk fiets je op de dijk. Zo’n 3 kilometer heb je aan je linkerhand (of rechts) het Marsdiep liggen. Met een fantastisch uitzicht op Texel en de Razende bol. Neem je verrekijker mee, want misschien zie je zeehonden op de bol liggen.

De Razende Bol door Sytske Dijksen
De Razende Bol door Sytske Dijksen

De tocht eindigt bij de Texelse boot. Hier heb je een  terras /restaurant  Veerhuis Lands End met het mooiste uitzicht op zee en in de verte zie je Texel liggen.  Hier kun je voldaan een pauze nemen met een lekkere lunch. Je hebt uitzicht op de steeds maar weer vertrekkende boten richting Texel. Daarna kun je weer vol energie terug via dezelfde weg. Wedden dat je nu hele andere dingen ziet?

Tip

Je kunt je tocht ook beginnen in Callantsoog. Dit dorp ligt 3 kilometer ten zuiden van Groote Keeten. Ook hier kun je je auto bij het strand parkeren. En starten met een ijsje bij IJsie prima, ijssalon van het jaar 2020/2021. Je bent dan een kwartier langer onderweg naar Den Helder.

Gerelateerde berichten

Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.
Het gaat slecht met de konijnen in de duinen. Waar natuurbeschermers in de eerste helft van de vorige eeuw nog spraken over een ware konijnenplaag in de duinen, moet je nu goed zoeken om een konijn te ontdekken.
Stichting Duinbehoud ondersteunt duinbeheerders die een deel van de aangeplante naaldbossen willen omvormen naar open duingebied met kruidenvegetatie. “Het verwijderen van bomen kan heel bijzondere natuur opleveren”, zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud in reactie op het kappen van bomen door de gemeente Bergen.