Milieuclubs: Circuit Zandvoort pleegt economisch misdrijf met illegale Formule 1-werkzaamheden

Circuit Zandvoort maakt zich schuldig aan een economisch delict door de wet keer op keer met de voeten te treden. Dat stellen stichtingen Duinbehoud en Rust bij de Kust, die eisen dat de provincie Noord-Holland ingrijpt.

,,Het is zo duidelijk als wat’’, zegt interim-directeur Marc Janssen van Duinbehoud. ,,De afgelopen jaren voert het circuit (dat zich voorbereidt op de terugkeer van de Formule 1, red.) werkzaamheden uit zonder de benodigde vergunningen. Achteraf worden de wetsovertredingen dan gerepareerd door de gemeente en de provincie. De overtredingen zelf worden ongemoeid en ongestraft gelaten. Deze gedooghouding werkt het overtreden van de wet in de hand.’’

Maat vol

Dat milieuorganisaties het circuit het vuur na aan de schenen leggen, is niks nieuws. De aantijging van strafbare feiten, op een economisch delict staat maximaal zes jaar celstraf, klinkt voor het eerst. Janssen: ,,Voor ons is de maat vol, dit is wat er aan de hand is.’’

De stichtingen hopen dat provincie alsnog tot inkeer komt wat betreft de grote plakken asfaltgranulaat op en rond de plekken waar de tijdelijke Formule 1-tribunes moeten verrijzen. In juli werd bekend dat Noord-Holland van plan is het illegaal gelegde gebroken asfaltpuin, deels afkomstig van de oude baan, alsnog toe te staan omdat er geen andere bevredigende oplossing zou zijn.

Die is er wel, houden Duinbehoud en Rust bij de Kust de provincie voor in hun bezwaarschrift. Alles draait om behoud van leefgebied voor de beschermde zandhagedis en rugstreeppad. Volgens berekeningen van de stichtingen kan tachtig procent van de afgevlakte wallen van duinzand weer zand en dus leefgebied worden.

Loopmatten

Het circuit zou gedwongen moeten worden te werken met betonplaten van een meter bij een meter als ondergrond voor de ’poten’ van de tribunes. Voor toeschouwers kunnen er loopmatten worden neergelegd. Zwaar materieel door het terrein laten ploegen is volgens het bezwaarschrift niet nodig: de betonplaten kunnen met een huiskraan vanaf de baan op hun plek worden gehesen. Janssen: ,,Het is nog niet te laat. De provincie moet nog een besluit nemen over legaliseren van het asfaltgranulaat.’’

Circuitdirecteur Robert van Overdijk wil niet inhoudelijk reageren. Wel wijst hij erop dat het circuit altijd handelt ’vanuit overleg met de verschillende overheden’. ,,We weten dat we onder een vergrootglas liggen (vanwege de Formule 1, red.). We zouden het dus ook niet anders willen dan de werkzaamheden uitvoeren vanuit transparantie en overleg. Voor dit evenement van wereldformaat heeft iedereen maar één doel: het organiseren van een veilig evenement.’’

Haarlems Dagblad, 21-08-2020

Gerelateerde berichten

Evolutie: bekend van Darwin, uit onze leefwereld. Maar ook in de taal vindt evolutie plaats, althans, in levende talen. Het product van malen, dat heet meel (geen hotmail). Vliegen-spreken-doen geeft vlucht-spraak-daad. Het product van graven, én ervan afgeleid: graf, gracht, greppel, groef, groeve, en indirect via het Frans gravure.
Door smeltend landijs is de zeespiegel aan het stijgen. Om ons land veilig te houden deponeren grote baggerschepen jaarlijks miljoenen kubieke meters zand op en voor de Nederlandse kust.
Natuurorganisaties vragen minister Van der Wal om deze maand duidelijkheid te geven over de uitvoering van de natuurcompensatie voor Maasvlakte-II.