Search
Close this search box.

Milieuclubs: Circuit Zandvoort pleegt economisch misdrijf met illegale Formule 1-werkzaamheden

Circuit Zandvoort maakt zich schuldig aan een economisch delict door de wet keer op keer met de voeten te treden. Dat stellen stichtingen Duinbehoud en Rust bij de Kust, die eisen dat de provincie Noord-Holland ingrijpt.

,,Het is zo duidelijk als wat’’, zegt interim-directeur Marc Janssen van Duinbehoud. ,,De afgelopen jaren voert het circuit (dat zich voorbereidt op de terugkeer van de Formule 1, red.) werkzaamheden uit zonder de benodigde vergunningen. Achteraf worden de wetsovertredingen dan gerepareerd door de gemeente en de provincie. De overtredingen zelf worden ongemoeid en ongestraft gelaten. Deze gedooghouding werkt het overtreden van de wet in de hand.’’

Maat vol

Dat milieuorganisaties het circuit het vuur na aan de schenen leggen, is niks nieuws. De aantijging van strafbare feiten, op een economisch delict staat maximaal zes jaar celstraf, klinkt voor het eerst. Janssen: ,,Voor ons is de maat vol, dit is wat er aan de hand is.’’

De stichtingen hopen dat provincie alsnog tot inkeer komt wat betreft de grote plakken asfaltgranulaat op en rond de plekken waar de tijdelijke Formule 1-tribunes moeten verrijzen. In juli werd bekend dat Noord-Holland van plan is het illegaal gelegde gebroken asfaltpuin, deels afkomstig van de oude baan, alsnog toe te staan omdat er geen andere bevredigende oplossing zou zijn.

Die is er wel, houden Duinbehoud en Rust bij de Kust de provincie voor in hun bezwaarschrift. Alles draait om behoud van leefgebied voor de beschermde zandhagedis en rugstreeppad. Volgens berekeningen van de stichtingen kan tachtig procent van de afgevlakte wallen van duinzand weer zand en dus leefgebied worden.

Loopmatten

Het circuit zou gedwongen moeten worden te werken met betonplaten van een meter bij een meter als ondergrond voor de ’poten’ van de tribunes. Voor toeschouwers kunnen er loopmatten worden neergelegd. Zwaar materieel door het terrein laten ploegen is volgens het bezwaarschrift niet nodig: de betonplaten kunnen met een huiskraan vanaf de baan op hun plek worden gehesen. Janssen: ,,Het is nog niet te laat. De provincie moet nog een besluit nemen over legaliseren van het asfaltgranulaat.’’

Circuitdirecteur Robert van Overdijk wil niet inhoudelijk reageren. Wel wijst hij erop dat het circuit altijd handelt ’vanuit overleg met de verschillende overheden’. ,,We weten dat we onder een vergrootglas liggen (vanwege de Formule 1, red.). We zouden het dus ook niet anders willen dan de werkzaamheden uitvoeren vanuit transparantie en overleg. Voor dit evenement van wereldformaat heeft iedereen maar één doel: het organiseren van een veilig evenement.’’

Haarlems Dagblad, 21-08-2020

Gerelateerde berichten

Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet goedgekeurd. Vorig jaar bereikten de 27 EU-lidstaten al een akkoord over deze wet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.
Vanaf de veerboot fietst ik met partner naar Den Hoorn, waar duinconsulenten Sytske en Adriaan Dijksen wonen. We praten over hun passie voor de natuur, ontwikkelingen op Texel en fietsen een rondje.
Afgelopen winter was een bijzondere periode voor wat betreft de regenval. In de maanden oktober tot en met december 2023 viel er 461 mm regen, dat is extreem veel. Door deze extreme regenval steeg het grondwater in de duinen tot ongekende hoogte.