Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Neeltje Jans, een ongerepte strandplek

Schelpen zoeken Oosterschelde;
Meisje zoekt naar schelpen op Schelpenbank

‘Zo blij als een kind dat op het strand een schelpje vindt’. Dat liedje van De Makkers uit de jaren 70 zong door het  hoofd van duinconsulent Theo Willemstein toen hij op een dag over het strand van Neeltje Jans (Zeeland) liep. Ondanks de onzekere weersvoorspelling was hij er toch op uitgetrokken om deel te nemen aan de activiteiten van de strandwerkgroep. ‘Tijdens de perfect verzorgde cursus ‘Flora en Fauna van de Noordzee’ eerder dit jaar maakte ik voor het eerst kennis met het bijzondere strand op Neeltje Jans’, vertelt Theo.

Strand bij Neeltje Jans

Ongerepte strand Neeltje Jans - Theo Willemstein
Ongerepte strand Neeltje Jans – Theo Willemstein

Het strand bij Neeltje Jans is heel anders dan het strand van Domburg waar hij dagelijks met zijn hond loopt. In plaats van een schoon opgeruimd en door zandsuppletie onderhouden strand vind je op Neeltje Jans een nog ongeschonden strand. Een uitstekende plek om de variatie in verscheidenheid en aantallen organisch leven in kaart te brengen.

Op het strand aangekomen ontmoette ik coördinatrice Petra en een ander vast lid van de strandwerkgroep’, gaat Theo verder. De kerngroep bestaat uit gemiddeld 10 vrijwilligers die om de twee weken actief is. Ze inventariseren het kustleven op Neeltje Jans en brengen de aanwas en teruggang van schelpensoorten en andere levensvormen in kaart. Ze maken hiervoor gebruik van zogenaamde aftekenlijsten.

Speuren

Speurwerk op strand Neeltje Jans - Theo Willemstein
Speurwerk op strand Neeltje Jans – Theo Willemstein

Speuren naar schelpen, wieren, kwallen, schaaldieren, stekelhuidigen en ander kustleven is nog een hele kunst, maar Theo is in goed gezelschap en wordt geholpen als hij net niet op die ene naam kan komen. Sinds hij duinconsulent is weet hij dat anemonen niet alleen bloemen zijn. ‘Ook bevinden zich paarden-, en zebra-anemonen in het zeewater’, merkt Theo op.
Petra, van de strandwerkgroep, geeft uitleg over het verschil tussen een witte en een Amerikaanse boormossel. Tijdens hun zoektocht komt de groep ook het Amerikaanse zeedruifje tegen. Dit kleine kwalletje laten ze even ronddobberen in een bakje.

De complete lijst met waarnemingen stuurt Petra naar Stichting ANEMOON. Samen met de waarnemingen van de strandwerkgroepen die actief zijn op andere stranden, maakt de stichting een totaalplaatje van de gehele Nederlandse kust.

Bijzondere Schelp

schelp - Theo Willemstein
Schelp – Theo Willemstein

Aan het begin van zijn speurtocht vindt Theo een bijzondere schelp die de groep niet direct als soort kan benoemen. Een mailtje naar zijn leermeester biedt uitkomst. Het blijkt een fossiele hartschelp (Laevicardium decorticatum) uit het Plioceen tijdperk, miljoenen jaren geleden. De schelp is wat versleten, maar de vorm is nog goed te zien. Thuis, met de schelp in zijn hand, denkt Theo weer terug aan dat lied: Blij als een kind dat net op het strand een (hart)schelp vindt. Mooi gevonden, toch?

Bijdrage van Theo Willemstein
Werkgroep Midden Zeeland

Ga mee op excursie met Theo en ontdek de Domburgse kust

In het kader van de Dag van de Duinen kun je op donderdag 16 september met Theo op pad. Tijdens de wandeling kom je te weten hoe de zeewering bij Domburg is ontstaan en laat hij zien wat je tijdens laag water kunt vinden op het strand. Deelname is gratis. Aanmelden voor de excursie? Klik op de volgende link

Gerelateerde berichten

Op 29 oktober 2024 is Gerrit-Jan de Bruyn (bijgenaamd de Buizerd) op 92-jarige leeftijd overleden. Gerrit-Jan was een pionier op het gebied van natuur en natuurbescherming en heeft zich jarenlang ingezet voor Stichting Duinbehoud.
De sneeuwgors is een echte wintergast. Het is een goed herkenbare vogel. Hij is niet zo moeilijk te spotten, als je maar weet waar je moet zoeken: in kleine, schaars begroeide duintjes op het strand.
Een geasfalteerde dienstweg en een asfaltvloer van een fietsenstalling  worden verwijderd om de grond terug te geven aan de natuur.