Vandaag in het duin: Op zoek naar de bosanemoon

Bosanemoon door Theo Baas

Voordat de eerste bladeren aan de bomen verschijnen, kan de bosanemoon de bodem van bossen en buitenplaatsen in een wit tapijt veranderen. Met zijn kruipende wortelstokken kan deze plant flinke oppervlakten bedekken.
De lieflijke bloemen van dit lentekind zijn van binnen satijnwit, en aan de buitenkant vaak wat paars aangezet. Aan het eind van de bloei schemert de paarse kleur vaak ook aan de binnenkant door.

Habitat

De Bosanemoon is van oorsprong een plant van oudere bossen met een rijke bodem met een goed ontwikkelde humuslaag. In het oosten, midden en zuiden van ons land komt de plant van oudsher in het wild voor. Op andere plaatsen is ze aangeplant, zoals rond landgoederen en in parkbossen langs de binnenduinrand. Soms betreft het een
gekweekte vorm met gekleurde bloemen, die later bloeit dan de gewone witte.

Liefde voor de zon

De Bosanemoon is een echte zonaanbidder; de bloemen draaien gedurende de dag met de zon mee om er zo veel mogelijk van te profiteren. Wanneer de bladeren aan de bomen verschijnen, wordt het voor de Bosanemoon al gauw te donker. In de voorzomer sterft de plant daardoor af, om pas weer in het volgende vroege voorjaar te verschijnen.

Gerelateerde berichten

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.