Op zoek naar Kraaihei

Kraaihei Theo Baas

Klein groen dwergstruikje


Kraaihei komt in ons land nergens zo talrijk voor als in de kalkarme duinen ten noorden van Egmond. Met name de Schoorlse duinen en de Waddeneilanden zijn een bolwerk voor deze soort. Dit kleine, altijd groene dwergstruikje weet daar hele valleien te bedekken. Op warme zomerdagen hangt er dan overal de kenmerkende aromatische geur van Kraaihei.


Kraaihei lijkt in niets op de uitbundig paarsbloeiende struikhei. Zij bloeit in het voorjaar heel bescheiden met kleine purperrode bloempjes die ook nog tussen de blaadjes verborgen zitten. In het najaar verschijnen de zwarte bessen die graag door vogels worden gegeten.

Noordelijke en zuidelijk helft


Kraaihei is een soort van de koudere delen van het noordelijk halfrond. De zuidgrens van haar verspreiding loopt dwars door ons land. In de zuidelijke helft zal men haar tevergeefs zoeken. Kraaihei stelt bescheiden eisen aan haar standplaats, ze voelt zich thuis op arme, zure zandgrond in duinvalleien en naaldbossen en op de noordhellingen van het duin (zuidhellingen zijn haar te warm). Weinig andere planten zijn tegen haar onstuimige groei opgewassen waardoor ze grote oppervlakten kan bedekken. Bovendien wordt Kraaihei door herkauwers en de meeste insecten gemeden. De plant is
daarentegen wel gevoelig voor betreding en brand. Over dat laatste kunnen ze in Schoorl
meepraten.

Auteur & Fotografie: Theo Baas

Gerelateerde berichten

Evolutie: bekend van Darwin, uit onze leefwereld. Maar ook in de taal vindt evolutie plaats, althans, in levende talen. Het product van malen, dat heet meel (geen hotmail). Vliegen-spreken-doen geeft vlucht-spraak-daad. Het product van graven, én ervan afgeleid: graf, gracht, greppel, groef, groeve, en indirect via het Frans gravure.
Door smeltend landijs is de zeespiegel aan het stijgen. Om ons land veilig te houden deponeren grote baggerschepen jaarlijks miljoenen kubieke meters zand op en voor de Nederlandse kust.
Natuurorganisaties vragen minister Van der Wal om deze maand duidelijkheid te geven over de uitvoering van de natuurcompensatie voor Maasvlakte-II.