Search
Close this search box.

Op zoek naar Kraaihei

Kraaihei Theo Baas

Klein groen dwergstruikje


Kraaihei komt in ons land nergens zo talrijk voor als in de kalkarme duinen ten noorden van Egmond. Met name de Schoorlse duinen en de Waddeneilanden zijn een bolwerk voor deze soort. Dit kleine, altijd groene dwergstruikje weet daar hele valleien te bedekken. Op warme zomerdagen hangt er dan overal de kenmerkende aromatische geur van Kraaihei.


Kraaihei lijkt in niets op de uitbundig paarsbloeiende struikhei. Zij bloeit in het voorjaar heel bescheiden met kleine purperrode bloempjes die ook nog tussen de blaadjes verborgen zitten. In het najaar verschijnen de zwarte bessen die graag door vogels worden gegeten.

Noordelijke en zuidelijk helft


Kraaihei is een soort van de koudere delen van het noordelijk halfrond. De zuidgrens van haar verspreiding loopt dwars door ons land. In de zuidelijke helft zal men haar tevergeefs zoeken. Kraaihei stelt bescheiden eisen aan haar standplaats, ze voelt zich thuis op arme, zure zandgrond in duinvalleien en naaldbossen en op de noordhellingen van het duin (zuidhellingen zijn haar te warm). Weinig andere planten zijn tegen haar onstuimige groei opgewassen waardoor ze grote oppervlakten kan bedekken. Bovendien wordt Kraaihei door herkauwers en de meeste insecten gemeden. De plant is
daarentegen wel gevoelig voor betreding en brand. Over dat laatste kunnen ze in Schoorl
meepraten.

Auteur & Fotografie: Theo Baas

Gerelateerde berichten

Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet goedgekeurd. Vorig jaar bereikten de 27 EU-lidstaten al een akkoord over deze wet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.
Vanaf de veerboot fietst ik met partner naar Den Hoorn, waar duinconsulenten Sytske en Adriaan Dijksen wonen. We praten over hun passie voor de natuur, ontwikkelingen op Texel en fietsen een rondje.
Afgelopen winter was een bijzondere periode voor wat betreft de regenval. In de maanden oktober tot en met december 2023 viel er 461 mm regen, dat is extreem veel. Door deze extreme regenval steeg het grondwater in de duinen tot ongekende hoogte.