Voor de kust van ‘s-Gravenzande ligt een van de jongste stukjes Nederland. Tien jaar geleden is hier voor een knik in de kustlijn Spanjaards Duin aangelegd. Het bestaat uit een nieuwe zeereep en een langgerekte vallei tussen de nieuwe en de oude zeereep. Halverwege ligt Slag Vlugtenburg, een strandopgang met een mooi uitzicht op het gebied.
In het begin is de nieuwe zeereep grotendeels beplant met helm. De vallei en twee stukken zeereep mochten vrijuit stuiven. Al snel joegen vooral zuidwestenwinden grote hoeveelheden zand door de vallei. In een paar jaar veranderden de strakke vormen van kort na aanleg in een fraai, natuurlijk ogend buitenduinlandschap.
Spanjaards Duin is aangelegd als compensatie van de effecten van extra stikstof door ingebruikname van Maasvlakte 2, een grote uitbreiding van Rotterdamse havengebied. Er moeten zich grijze duinen en vochtige duinvalleivegetaties gaan vestigen, habitats die elders door die stikstoftoename achteruitgaan of verdwijnen. Inmiddels zijn de verstuivingen geluwd en groeien in Spanjaards Duin de eerste pioniers van deze habitats: duinvalleisoorten als sierlijk vetmuur, bleekgele droogbloem en bitterling, en grijze duinsoorten als muurpeper, kruipend stalkruid en veldhondstong. Ook broeden er bontbek- en kleine plevieren en hebben typische duindieren als rugstreeppad, zandhagedis en konijn het gebied weten te vinden.
Om de ontwikkeling van de gewenste habitats te versnellen zijn de valleien enkele jaren wat dieper uitgegraven. Komende maanden worden stukken droog kaal zand vastgelegd zodat de planten van grijze duinen zich op meer plekken kunnen vestigen.
Dit artikel verscheen in onze nieuwsbrief DuinTopics. Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de kust? Klik hier en schrijf je in.