Search
Close this search box.

Strandactie op Schier 

Marcel Fennis verzamelt aangespoelde netten en plastic, fotografie, Gert van der Laan
Marcel Fennis verzamelt aangespoelde netten en plastic

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak! ”Laten we drie uur na hoogwater afspreken, dan rijden we naar de Oost”, luidt zijn voorstel. Verslag van een rit strandafval verwijderen op Schiermonnikoog.  

Ongeveer een halve kuub afval, verzameld in anderhalf uur, fotografie Gert van der Laan
Ongeveer een halve kuub afval, verzameld in anderhalf uur

Een tocht langs het vloedmerk

”Bij ieder hoogwater spoelt er wel afval aan. Zo komen er nog steeds restanten uit de overboord geslagen containers van de MSC ZOE in 2019 op ons strand terecht. Voor de vogels vormen vooral dunne draadjes plastic een risico. In aangespoelde netten kunnen vogels en zeehonden verstrikt raken en verdrinken, bijvoorbeeld als ze de schelpen die erin zitten proberen te pakken. Alle afval dat aanspoelt kan terug in zee spoelen, dus is het belangrijk om het zo snel mogelijk op te ruimen’. 

Het is een mooie rit naar de staart van het eiland. Marcel manoeuvreert voorzichtig tussen water en vloedmerk. We stoppen vaak om wat afval in te laden. Met de verrekijker in de ene hand en de andere aan het stuur speurt Marcel naar hoopjes afval. We zien twee meeuwen op een bergje. “Vast een dode zeehond”, zegt Marcel en dat blijkt te kloppen: de meeuwen pikken al in het kadaver van de zeehond. “Lekker laten liggen.”

Tekst en fotografie: Gert van der Laan

Gerelateerde berichten

Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet goedgekeurd. Vorig jaar bereikten de 27 EU-lidstaten al een akkoord over deze wet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.
Vanaf de veerboot fietst ik met partner naar Den Hoorn, waar duinconsulenten Sytske en Adriaan Dijksen wonen. We praten over hun passie voor de natuur, ontwikkelingen op Texel en fietsen een rondje.
Afgelopen winter was een bijzondere periode voor wat betreft de regenval. In de maanden oktober tot en met december 2023 viel er 461 mm regen, dat is extreem veel. Door deze extreme regenval steeg het grondwater in de duinen tot ongekende hoogte.