Search
Close this search box.

Strandhuisjes schuiven op om duinen te versterken

Dreigende wolkenlucht boven zee op het strand van Castricum door Ronald van Wijk.

Bezwaar ingetrokken
Natuurbeschermingsorganisatie Duinbehoud heeft een bezwaar tegen recreatie- en horecabebouwing op het strand van Castricum ingetrokken nu de strandhuisjes verder van de duinvoet zullen worden geplaatst. Strandpaviljoenexploitant Richard Groot heeft bovendien een vindingrijke oplossing getroffen: paviljoen Deining wordt in hoogte verstelbaar.

Aangroei van de duinen bevorderen
Duinbehoud maakte bezwaar tegen de strandbebouwing, omdat die volgens de organisatie natuurlijke aangroei van de duinen verstoort. Hangende dat bezwaar, zijn Duinbehoud, gemeente Castricum en strandpaviljoenexploitant Richard Groot tot een oplossing gekomen. Om aangroei van de duinvoet door verstuiving te bevorderen, zullen de ongeveer tweehonderd strandhuisjes komend zomerseizoen verder westwaarts worden geplaats.

Stuifzand vrij baan
Richard Groot heeft bovendien een opmerkelijke oplossing getroffen om stuifzand vrij baan te geven. Zijn jaarrond paviljoen Deining zal gedurende de wintermaanden hoger op de poten komen te staan. Bovendien zal het pand van kitesurfvereniging Sports at Sea, dat geen wintervergunning heeft, in hetzelfde bouwvlak als Deining worden geplaatst. Daardoor verdwijnt een stukje bebouwing van het strand en hebben de kitesurfers een jaarrond onderkomen.

Samen komen we tot oplossingen
In de oorspronkelijke plannen van Groot zouden extra strandhuisjes verrijzen op de plek van Sports at Sea. Daartegen maakte Stichting Duinbehoud bezwaar. Nu álle huisjes verder richting vloedlijn worden geplaatst en duinvorming minder wordt gehinderd door bebouwing, hebben de natuurbeschermers hun bezwaar ingetrokken. Adrie Lute, duinconsulent van Duinhoud en nauw betrokken bij deze zaak, is gelukkig met de oplossing: “Duinvorming krijgt meer kans nu verstuiving beter zijn weg zal vinden. We hebben bovendien een principeafspraak om stuifschermen te plaatsen rond het zandplateau, waarop de strandhuisjes komen te staan. Vindt daar voldoende zandaangroei plaats, dan kunnen de huisjes over een paar jaar mogelijk verder westwaarts opschuiven.”

Gerelateerde berichten

Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.
De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem.
Stichting Duinbehoud spreekt haar ongenoegen uit over de door gemeente Wassenaar gekozen procedure voor de plaatsing van het kunstwerk Jericho in het Natura 2000-gebied Meijendel.