Strandpalen van Nederland

Strandpalen van Nederland door Martijn de Groot
Strandpalen van Nederland door Martijn de Groot

Strandpalen genieten niet bepaald grote publieke belangstelling. Met zijn boek ‘Strandpalen van Nederland’ laat Martijn de Groot echter zien hoe onterecht dat is. Dit boek is de afronding van een zelfopgelegde uitdaging om al wandelend alle strandpalen langs de Nederlandse kust te fotograferen en vervolgens de geschiedenis en de betekenis ervan te onderzoeken.

In het boek zijn deze wandelingen aaneengeregen tot een tocht van Den Helder naar Zeeuws Vlaanderen en van Texel naar Schiermonnikoog, een tocht die hoofdstuksgewijs wordt doorlopen. Daarin beschrijft de auteur onder meer waar en wanneer strandpalen zijn ingevoerd om te kunnen meten waar kustafslag optrad. Daarnaast komen vele wetenswaardigheden over strandpalen en hun omgeving aan bod, afgewisseld met anekdotes (soms met milde ironie) over de zoektocht van de auteur. Hij uit daarbij zijn zorg omtrent het onderhoud van de strandpalen die inmiddels overbodig zijn, omdat de kustmetingen tegenwoordig met GPS worden uitgevoerd. Vandaar als belangrijke boodschap in dit boek: strandpalen behoren tot ons cultureel erfgoed en verdienen daarom onze bescherming. ‘Strandpalen van Nederland’ is een zeer onderhoudend, fraai geïllustreerd boek dat onze strandpalen met succes en terecht uit hun anonimiteit bevrijdt.

Strandpalen van Nederland. Auteur: Martijn de Groot. Uitgeverij: Anoda, 2023. Aantal pagina’s: 200. Formaat: 200 × 240 mm, Full colour, genaaid gebrocheerd. ISBN: 978-94-91899-51-5.

Verkrijgbaar via: www.anoda.nl/product/strandpalen

Recensent: Joost van Reisen.

Gerelateerde berichten

Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Samen met Jacco Duindam, sinds lange tijd duinconsulent van de Kapittelduinen en Solleveld in Zuid-Holland, maak ik door het Staelduinse bos.
Het herfstwandelingenseizoen breekt aan. Wandel eens door een landgoed in de buurt en kijk naar de bijzondere mosheuvels. Ze verdienen je aandacht.