Search
Close this search box.

Uitslag fotowedstrijd 2023

De fotowedstrijd ter gelegenheid van de derde Dag van de Duinen leverde een recordaantal – meer dan honderd – prachtige inzendingen op. En dat was voor ons, jury, een fijne verrassing.

Aanvankelijk knepen we hem een beetje. De eerste weken kwamen de foto’s maar druppelsgewijs binnen. We vroegen ons nog even af of we wel tot een Top-5 zouden kunnen komen. Maar gelukkig werd door de fotografen een heuse eindsprint ingezet. Met een record als resultaat!

Het accent lag dit jaar op de landschappen van duin en kust. Maar wat een diversiteit. Er is geen foto hetzelfde. Natuurlijk de zonsondergang. Maar ook een stuivende branding. Duinen met mistflarden, stranden met reusachtige stapelwolken erboven of onheilspellende regenbuien. Ook de grazers ontbraken niet, de hooglanders, de herten natuurlijk, poserend of juist afgewend. Solitaire bomen, door de wind in een richting gezet. In de zomer en in de sneeuw. Bloeiende orchideeën en bijna slapende jonge uiltjes in hun holletje in de boom.

We kwamen tot een prachtige Top-5.

De afdaling van de Konijnenberg, Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een foto van Bas Kamps.

Jury: Ogenschijnlijk een doodnormaal pad dat we misschien allemaal wel kennen. De talloze verschillende tinten van zwart naar wit, de vage achtergrond, maakt er een spannende compositie van waar je lang naar kunt kijken.

Europese rode eekhoorn, gefotografeerd in de Kennemerduinen. Een foto van Kees Keur.

Jury: Aandoenlijk beeld. Foto is prachtig belicht, en fantastisch scherp. Je kunt alle haartjes zien. Alsof de eekhoorn in alle rust zit te poseren voor de fotograaf.

Groene Punt, Voorne. Een foto van Henk Terhell.

Jury: Prachtige wolkenlucht, mooie compositie. ‘Alsof een oude meester aan het werk is geweest’, vindt jurylid Sytske Dijksen. Henk Terhell eindigde vorig jaar ook in de Top-5.

Meijendel. Een foto van Cora Pronk.

Jury: Prachtig sfeerbeeld, fijne kleuren. Zeedamp in combinatie met zonlicht levert een mysterieus landschap
op.

En tot slot de Melkweg, gemaakt in de duinen van Ameland. Een heel bijzondere foto, want waar kun je in ons land waar het licht dag en nacht brand de sterrenhemel nog zo mooi zien, en hoe slaag je er tegelijkertijd in het thema van deze wedstrijd – de duinen – zo overduidelijk en scherp daarin de betrekken? Midden in de nacht! Een foto die ik graag had willen maken, zegt jurylid Ronald van Wijk. Dat is een compliment, want Ronald staat zelf heel vaak in Duin met fantastische foto’s. Maar niet alleen Ronald, ook de andere twee juryleden hebben deze foto bij hun favorieten gezet. En daarom is de maakster van deze opname, Karin de Jonge uit Venlo, de winnaar van de fotowedstrijd 2023.

Karin de Jonge is een bevlogen fotografe. Ze begon haar werkzame leven als lerares Duits en Nederlands. Na een aantal jaar schoolde ze zich om tot psycholoog en ging werken bij een GGZ-instelling. Weer een paar jaar later volgde Karin de fotovakschool. Ze is nog steeds werkzaam als psycholoog maar is daarnaast ook een dag van de week professioneel fotograaf.

Aan de foto’s op haar website kun je zien dat ze de tijd neemt voor haar werk. Niet alleen het onderwerp van haar foto’s zien er bijzonder uit, ook aan het decor wordt veel aandacht besteed. Dat is terug te zien aan de winnende foto. Het vinden van een plek in ons land zonder lichtvervuiling. Het wachten op een heldere sterrenhemel. En dan ook het thema van deze wedstrijd – de duinen – helder op een opname krijgen. Het heeft haar veel tijd gekost, en, een aardig detail. Haar man heeft er met een zaklampje voor gezorgd dat het duin goed werd aangelicht.

Karin noemt zichtzelf een belevingsfotograaf. Probeert altijd emotie, verwondering en sfeer in de foto’s te leggen. Dat betekent ook heel geconcentreerd werken. Het is een vorm van mindfulness, vindt ze. ‘Steeds maar met een ding bezig zijn en de rest van de wereld om je heen vergeten.’ Ze gaat ook een keer per week met een collega- fotograaf op pad, de natuur in om een vooraf gekozen onderwerp vast te leggen.

Overigens beperkt Karin zich niet tot fotograferen in de natuur. Ze is ook portret, theater en bedrijfsfotograaf. En ook ‘afscheidsfotograaf’ bij haar bedrijf ‘Blijvende Beelden’. Inmiddels is ze ook gestart met individuele workshops fotografie ‘in het veld’.

Gerelateerde berichten

De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem.
Stichting Duinbehoud spreekt haar ongenoegen uit over de door gemeente Wassenaar gekozen procedure voor de plaatsing van het kunstwerk Jericho in het Natura 2000-gebied Meijendel.
De groene specht is een beetje geheimzinnige vogel. Hij is niet heel zeldzaam en opvallend gekleurd en toch zie je hem niet vaak. Maar horen kun je hem wel.