Unieke schimmel in Meijendel/Berkheide

Veldwerk door duinconsulent Maarten Langbroek heeft een uitzonderlijke vondst opgeleverd: roest op de kruisbladgentiaan. Deze schimmel, Puccinia gentianae, is niet eerder formeel gedocumenteerd in Nederland.

Maarten deed de bijzondere vondst tijdens het in kaart brengen van soorten in Meijendel. “Mijn broer maakte me er attent op. Onderzoek door een mycoloog heeft bevestigd dat het inderdaad roest op de kruisbladgentiaan is. Deze schimmel herken je een de oranje vlekjes op de bladeren en bloemen van de plant. Die raakt door de schimmel enigszins vervormd.”

De kruisbladgentiaan komt veel voor in Alpenlanden en Duitsland, maar is in ons land zeer zeldzaam. In Meijendel is hij dit jaar talrijk. Maarten: “Vermoedelijk dankzij het natte voorjaar. Nu ook de schimmel grootscheeps aanwezig is, zullen de we die komende jaren waarschijnlijk vaker tegenkomen.”

Gerelateerde berichten

Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.
Iedereen kent de duinen: mooie, golvende zandheuvels langs de Nederlandse kust. Geologen noemen dit de ‘Jonge Duinen’. Dit betekent dat er ook ‘Oude Duinen’ zijn. Waar zijn die dan? Gelukkig zijn ze gemakkelijk te vinden.
Waddenschilder Janhendrik Dolsma: “Je ruikt de duinen, ziet de kleur en hoort de vogels”