Unieke schimmel in Meijendel/Berkheide

Veldwerk door duinconsulent Maarten Langbroek heeft een uitzonderlijke vondst opgeleverd: roest op de kruisbladgentiaan. Deze schimmel, Puccinia gentianae, is niet eerder formeel gedocumenteerd in Nederland.

Maarten deed de bijzondere vondst tijdens het in kaart brengen van soorten in Meijendel. “Mijn broer maakte me er attent op. Onderzoek door een mycoloog heeft bevestigd dat het inderdaad roest op de kruisbladgentiaan is. Deze schimmel herken je een de oranje vlekjes op de bladeren en bloemen van de plant. Die raakt door de schimmel enigszins vervormd.”

De kruisbladgentiaan komt veel voor in Alpenlanden en Duitsland, maar is in ons land zeer zeldzaam. In Meijendel is hij dit jaar talrijk. Maarten: “Vermoedelijk dankzij het natte voorjaar. Nu ook de schimmel grootscheeps aanwezig is, zullen de we die komende jaren waarschijnlijk vaker tegenkomen.”

Gerelateerde berichten

Evolutie: bekend van Darwin, uit onze leefwereld. Maar ook in de taal vindt evolutie plaats, althans, in levende talen. Het product van malen, dat heet meel (geen hotmail). Vliegen-spreken-doen geeft vlucht-spraak-daad. Het product van graven, én ervan afgeleid: graf, gracht, greppel, groef, groeve, en indirect via het Frans gravure.
Door smeltend landijs is de zeespiegel aan het stijgen. Om ons land veilig te houden deponeren grote baggerschepen jaarlijks miljoenen kubieke meters zand op en voor de Nederlandse kust.
Een interview met Folkert Abma – De Witte Haas: ‘Als je vogels wilt bekijken moet je niet naar ze toelopen, dan vliegen ze weg. Je kunt beter stil gaan zitten, dan komen ze naar je toe. Ook bij hazen is dat het geval.