Search
Close this search box.

Vandaag in het duin: Op zoek naar daslook

daslook door Theo Baas

Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Deze neef van de ui en van knoflook komt van oorsprong voor in vochtige bossen op kalkhoudende grond. In ons land is ze inheems in Zuid-Limburg en waarschijnlijk ook langs de binnenduinrand tussen Bergen en Den Haag. Daarbuiten is ze op veel plaatsen aangeplant in parken en op landgoederen.

Witte bloempjes

Daslook bloeit in de tweede helft van de lente met witte bloempjes die in een soort scherm staan. Waar ze voorkomt, is het meestal massaal. In de lente kan de plant de hele bosbodem bedekken. De plant laat weinig ruimte voor andere voorjaarsbloeiers, zoals de boshyacint. Voortplanting vindt plaats via knolletjes maar vooral via zaad. Het duurt vaak tot hun vijfde jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.

Knoflookgeur

Daslook wordt soms in de tuin aangeplant om ongewenste katten te weren, maar dat werkt alleen in het voorjaar. Groeiplaatsen zijn van een afstand al te ruiken vanwege de sterke knoflookgeur. Na de bloei wordt de geur zelfs nog sterker. Ook de naam ‘das’ heeft de plant waarschijnlijk te danken aan zijn geur. Dassen ruiken ook niet lekker, vandaar.

Daslook als smaakmaker

Het blad van de plant wordt in de keuken gewaardeerd als smaakmaker in soep of salade. Let er wel op dat de plant nog niet bloeit, anders smaken de bladeren niet lekker meer. Ook moeten de bladeren niet worden verward met die van het lelietje-van-dalen, de gevlekte aronskelk of de herfsttijloos, die giftig zijn.

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.