In de duinen is de boomleeuwerik een van de allereerste lentebodes. Vanaf half februari is hij weer terug in het land en zingt hij het hoogste lied. Letterlijk, want de boomleeuwerik zingt hoog rondvliegend in de lucht.
Misleidend
De boomleeuwerik broedt in alle duingebieden langs Nederlandse kust, inclusief de Waddeneilanden en de kust van Zeeland. Vooral in brede duingebieden met veel open duin is hij vrij algemeen, en vind je hem gemakkelijk. Zijn naam is een tikje misleidend, want het is een soort van open duinterrein. Wel vindt hij het prettig als er hier en daar wat bomen of struiken staan, en gaat hij regelmatig op een boomtak zitten.
Het hoogste lied
De boomleeuwerik is goed herkenbaar aan zijn zang. Het is een vrij simpel maar vriendelijk klinkend liedje dat uit een paar tonen bestaat en, terwijl hij vliegt, aan één stuk door wordt herhaald. Om hem beter te herkennen kun je het geluid opzoeken op de site van Vogelbescherming of op xeno-canto.org.
Spotten
In het vroege voorjaar is de boomleeuwerik op deze manier prima te spotten. Het is de enige soort die op deze manier vanuit de lucht zingt. Je hoeft er ook niet vroeg voor op pad want hij zingt ook overdag volop, zeker bij rustig en zonnig weer.
De vogel is onopvallend: lichtbruin gestreept, met een heel klein kuifje. Er komen in de duinen meer onopvallende bruine vogeltjes voor. De zang is verreweg de beste manier om de boomleeuwerik te leren kennen.