Search
Close this search box.

Wandelroute Over het Groene Strand van Hoek van Holland

Zuid-Holland - wandelroute - 4.5 tot 6 km

Het Groene Strand van Hoek van Holland door Harco Bakker.

Wie op een warme zomerse dag met de auto naar Hoek van Holland gaat, loopt de kans dat de weg is afgesloten. “In de middag kunnen alle parkeerplaatsen vol zijn,” weet Arjan , één van de duinconsulenten voor dit gebied. “Het gebied wordt ’s zomers overlopen door strandgangers.” En toch kent hij de paden waar je zelfs op drukke dagen nauwelijks mensen ziet.

Bunker Atlanticwall door Harco Bakker.

We spreken af bij de seinpost, de verkeerscontrole Hoek van Holland aan het eind van de Koningin Emmaboulevard, direct aan de Nieuwe Waterweg. Reusachtige schepen varen hier de havens in en uit. “Nog niet zo heel lang geleden was de zee veel dichterbij”, weet Arjan. “Hier ligt een heel stuk duin dat weinig mensen echt kennen. Het Groene Strand. Dat gaan we ontdekken. We lopen het voetpad in richting de pier. We passeren een grote bunker, nu onderdeel van het Atlanticwall Museum en lopen nog een stukje rechtdoor tot bij het bord ‘Betreden pier op eigen risico’.

Duindoorns

Wij slaan hier rechtsaf met de Nieuwe Waterweg in de rug. We lopen het zandpad in langs de vele duindoorns. “Het lijkt haast een monocultuur,” zegt Arjan. “Duindoorns houden van stikstof. Ze kunnen andere planten overwoekeren.”

Er zijn vele paadjes om te verkennen, wij gaan op het eerste kruispunt van zandpaden links af. Vervolgens blijven we steeds rechtdoor lopen. Arjan wijst tal van typerende planten en mossen aan die hier te zien zijn: de koningskaars, de blauwe zeedistel, biestarwegras en nog vele andere soorten. “Hier zie je een open plek waar konijnen graag komen. Het mos (het duinsterretje) lijkt verdord. Maar als het nat wordt, is het gelijk weer groen.” Waar het duin nog meer open is, is nog veel meer te zien. “Kijk eens hoe dat riet alleen aan de lijzijde van dat duin opkomt.” We zien lange sporen van de zandhagedis en vele bloempjes die in het groen de kop op steken.

Vakantiewoningen

De pier door Harco Bakker.

Als we verder rechtdoor lopen, en tenslotte links de hoge duin op klimmen, stuiten we onherroepelijk op de vakantiewoningen die hier zijn neergezet. “Dat is de reden dat ik ooit bij de Stichting Duinbehoud ben gekomen”, vertelt Arjan. “Gelukkig is dit nu een deel van het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen. Maar ja, de woningen staan er en die gaan niet meer weg. We lopen langs de woningen en zien links de Nieuwe Waterweg. Een groot containerschip vaart de haven binnen. Tal van strandgasten worstelen zich door het zand naar een plekje op het strand.

Voor wie strandvogels wil zien, is het de moeite waard om de pier op te lopen, want daar foerageren de vogels tussen de stenen. Dat is een kleine anderhalf kilometer, heen en terug.

Strandtenten

Wij lopen langs de strandtenten en drinken er een kopje koffie. Als we verder gaan, passeren we het Zeeplein met het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand, en lopen dan door tot de laatste strandtent (Royal). Daar verlaten we het strand en gaan naar rechts, de duinen in. Eenmaal de duinen ingelopen houden we eerst even rechts aan, dan links en dan weer rechts. Ga je daar over het duin, dan kom je bij een fietspad met wandelpad. Hier gaan we links af en volgen het fietspad

Natte duinvallei

Groene duin door Harco Bakker

We zijn nu in de natte duinvallei. Een bijzonder stukje natuur met, in het goede seizoen, volop mooie planten, zoals orchideeën, en zingende nachtegalen. Hier kun je doorlopen tot het eerste verharde voetpad rechts en daar in slaan; maar je kunt ook doorlopen tot je rechts een houten hek ziet en daar doorheen lopen. Daar slaan we gelijk links af over het wandelpad. We lopen nu ineens langs en door hoge begroeiing en komen zo ook weer uit op het verharde voetpad. Daar gaan we naar rechts en lopen het voetpad uit tot aan de trap die naar de Strandboulevard leidt. Hier staat een informatiebord over de vroegere plek van het zeeduin. We volgen de weg naar rechts, terug naar de seinpost.

Steur

Weer aangekomen bij de Nieuwe Waterweg, staan we nog even stil bij een informatiebord over de steur, die recent weer in de Maas is uitgezet. “Er is gelukkig ook goed nieuws over de natuur,” concludeert Arjan. “Als je hier bent, is het ook heel leuk om een kijkje te nemen in bijvoorbeeld het Atlanticwall Museum of bij Fort 1881. Daar kom je meer te weten over de geschiedenis van dit gebied,” besluit Arjan. Er is hier nog een hoop te verkennen, zo veel is zeker.

Overzicht van de wandelroute

Gerelateerde berichten

Op onze stranden, verborgen onder zeewier en ander aanspoelsel, leeft een gemeenschap van bijzondere dieren. Met de nieuwe Groene Strand zoekkaart van Stichting ANEMOON maak je kennis met onze obscure strandburen.
Een korte, maar complete wandeling: binnen een afstand van vijf kilometer kom je op deze wandeling alle aspecten van het duinlandschap tegen. Denk daarbij aan duinmeertjes, kale duinen, waterwinning, duinbos, grote grazers, vochtige duinvalleien, een uitzichtpunt…Bij het bezoekerscentrum kan je de auto goed kwijt en smaakt de koffie voor of na de wandeling heerlijk.