Wat betekent Mountainbiken voor de duinen?

“Dirty bike” door Wouter de Bruijn

Nieuwe onderzoeksuitkomsten

Uit recent onderzoek van de provincie Gelderland blijkt, dat mountainbikers in natuurgebieden veel schade kunnen aanrichten. Beschermde dieren als het vliegend hert, de hazelworm en de zandhagedis lopen gevaar om platgereden te worden op de mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen.

Ook vogels verstoord

Zandhagedis - Jelger Herder
Zandhagedis – Jelger Herder

Het is één van de conclusies van adviesbureau Natuurbalans-Limes Divergens, dat in opdracht van de provincie Gelderland naar de mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen keek. Maar de verstoring gaat nog verder. Zo lijden bijvoorbeeld ook bosvogels als de boomkruiper, de winterkoning en de ekster onder de komst van de mountainbikers.

Oppassen geblazen voor zandhagedis

Ook in de duingebieden langs de kust lopen diverse mountainbikeroutes. En door het rijgedrag van de mountainbikers kunnen ook hier slachtoffers vallen onder beschermde diersoorten. Met name de zandhagedis moet goed uitkijken voor de aanstormende mountainbike.

Gerelateerde berichten

Evolutie: bekend van Darwin, uit onze leefwereld. Maar ook in de taal vindt evolutie plaats, althans, in levende talen. Het product van malen, dat heet meel (geen hotmail). Vliegen-spreken-doen geeft vlucht-spraak-daad. Het product van graven, én ervan afgeleid: graf, gracht, greppel, groef, groeve, en indirect via het Frans gravure.
Door smeltend landijs is de zeespiegel aan het stijgen. Om ons land veilig te houden deponeren grote baggerschepen jaarlijks miljoenen kubieke meters zand op en voor de Nederlandse kust.
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en betrouwbare financieel medewerker. De tijdsbesteding die we van je verwachten is gemiddeld twee tot vier uur per week.