Zeeuwse zilte natuur

Waterdunen gezien vanuit Oost! Foto: Provincy Zeeland, Percy's
Waterdunen gezien vanuit Oost door Percy’s

Waterdunen is een nieuw ingericht kust- en natuurgebied in Zeeuws Vlaanderen. Het is in het najaar van 2021 opengesteld voor publiek. Wandel door een nieuw krekenstelsel en bezoek de vogelhutten, uitkijkposten en de zoutwaterinlaat. In het broedseizoen wemelt het er op de broedeilanden van de sterns (grote en dwergstern), (zwartkop)meeuwen en andere kustbroedvogels. Er staat dan ook een camera gericht op de kolonie grote sterns. Maar er is nog meer te zien. In Waterdunen komen ideeën en plannen samen op gebied van kustverdediging, werkgelegenheid, landbouwinnovatie, recreatie en natuurcompensatie. Zo is er een speciaal Kustlaboratorium waar geëxperimenteerd wordt met zilte teelten en oesterkweek. De beheerder en onze duinconsulent ter plaatse vertellen er over in Duin (nr 4 2021). Klik hier voor het hele artikel.

Dit artikel verscheen in kwartaalblad Duin. Wil je meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Gerelateerde berichten

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.