Search
Close this search box.

Nieuwe zoekkaart met obscure strandburen

Op onze stranden, verborgen onder zeewier en ander aanspoelsel, leeft een gemeenschap van bijzondere dieren. Met de nieuwe Groene Strand zoekkaart van Stichting ANEMOON maak je kennis met onze obscure strandburen.
De zon is nog net niet op. Door sterke afkoeling van de bodem hangt er In de duinvalleien een dichte mist. Spookachtig als uit het niets duikt plots een vogel op. Een roofvogel!
De kleine parelmoervlinder is een pareltje van de open duinen. Ondanks de malaise bij veel dagvlinders weet hij zich overal langs de kust redelijk te handhaven. Met een beetje moeite en wat geluk kan iedereen hem vinden.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.
De groene specht is een beetje geheimzinnige vogel. Hij is niet heel zeldzaam en opvallend gekleurd en toch zie je hem niet vaak. Maar horen kun je hem wel.
Zeehonden zijn leuk om te zien. Vooral de gewone zeehond – op de foto – is erg schattig, met zijn hondensnuit en grote ogen. De andere soort zeehond langs de Nederlandse kust is de grijze zeehond.
Niets zo veranderlijk als het duinlandschap en zijn bewoners. We laten ons met een denkbeeldige tijdmachine terugvoeren naar de tijd waarin Jac. P. Thijsse tijdens zijn duinwandelingen vogelsoorten zag waar we nu alleen nog maar van kunnen dromen, zoals grielen.
Zullen we dit jaar weer nesten vinden van de bontbekplevier? Dit vroegen de vier vrijwilligers zich af die dit jaar de nestelende vogels in de gaten gingen houden. Vorig jaar waren de eieren van een van de twee gevonden nesten uitgekomen en hadden de vogels bij de laatste waarneming twee bijna vliegvlugge jongen grootgebracht.
Het gaat slecht met de konijnen in de duinen. Waar natuurbeschermers in de eerste helft van de vorige eeuw nog spraken over een ware konijnenplaag in de duinen, moet je nu goed zoeken om een konijn te ontdekken.
Zandloopkevers zijn de kevers die je op warme dagen over het zand ziet rennen. Als je ze nadert, vliegen ze snel op om een paar meter verderop weer neer te strijken. Zo lijkt het of ze je altijd voor de voeten lopen.
Elke maand vertelt Duinbehoud over wat er die maand te zien is in de duinen. Dit keer: de blauwvleugelsprinkhaan
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten, dit keer: de nachtegaal.
Reeën kun je in veel duingebieden het hele jaar treffen. Ze zijn vrij schuw dus je moet een beetje geluk hebben.
Het gaat niet goed met de konijnenstand in de duinen. Een groep deskundigen onderzocht welke maatregelen kunnen helpen. Ik sprak een van de onderzoekers: dierecoloog Jasja Dekker.
Wat maakt de sneeuwgors zo interessant, naast dat hij weinig gezien wordt? Het is de enige zangvogel, die zo noordelijk kan broeden, tot vlak onder de Noordpool.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Dit keer een eend die alleen in de winter bij ons te zien is; de grote zaagbek.
Grote grazers zijn gemakkelijk te vinden. Om ze te spotten hoef je niet vroeg uit bed of op stap naar verre uithoeken.
De conclusies uit het onderzoek van Harrie van der Hagen zijn helder. Begrazing door koeien en pony’s levert slechts beperkte winst op en het konijn wordt node gemist als natuurlijke grazer in het duingebied.
De rugstreeppad herken je gemakkelijk aan de gele streep die over de hele lengte van zijn rug loopt. Het is een middelgrote pad, volwassen dieren worden ongeveer zeven centimeter.
Het zeer persoonlijke en poëtische verslag van Henk J. de Bruijn over zijn jarenlange onderzoek naar kevers in het Noord-Hollands Duinreservaat.
De roodborsttapuit is een kleurige duinvogel die zich in deze tijd van het jaar makkelijk laat zien. In april en mei zijn de mannetjes op hun mooist en zingen graag vanaf een goed zichtbare zangpost.