Duindieren

Vandaag in het duin: Op zoek naar de nachtegaal
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten, dit keer: de nachtegaal.

Vandaag in het duin: Op zoek naar het ree
Reeën kun je in veel duingebieden het hele jaar treffen. Ze zijn vrij schuw dus je moet een beetje geluk hebben.

Konijnenstand herstellen: Adviezen van onderzoeksteam
Het gaat niet goed met de konijnenstand in de duinen. Een groep deskundigen onderzocht welke maatregelen kunnen helpen. Ik sprak een van de onderzoekers: dierecoloog Jasja Dekker.

De sneeuwgors; een superkustvogel!
Wat maakt de sneeuwgors zo interessant, naast dat hij weinig gezien wordt? Het is de enige zangvogel, die zo noordelijk kan broeden, tot vlak onder de Noordpool.

Vandaag in het duin: Op zoek naar de grote zaagbek
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Dit keer een eend die alleen in de winter bij ons te zien is; de grote zaagbek.

Vandaag in het duin: Op zoek naar grote grazers
Grote grazers zijn gemakkelijk te vinden. Om ze te spotten hoef je niet vroeg uit bed of op stap naar verre uithoeken.

Op de bres voor het konijn
Het gaat slecht met de konijnen in Nederland. Waar natuurbeschermers in de eerste helft van de vorige eeuw nog spraken over een ware konijnenplaag in de duinen, moet je nu goed zoeken om het laatste konijn te ontdekken.

Konijnen: onmisbaar voor natuurbeheer in de duinen
De conclusies uit het onderzoek van Harrie van der Hagen zijn helder. Begrazing door koeien en pony’s levert slechts beperkte winst op en het konijn wordt node gemist als natuurlijke grazer in het duingebied.

Vandaag in het Duin: Op zoek naar de rugstreeppad
De rugstreeppad herken je gemakkelijk aan de gele streep die over de hele lengte van zijn rug loopt. Het is een middelgrote pad, volwassen dieren worden ongeveer zeven centimeter.

In verbinding met de duinen: keveronderzoek
Het zeer persoonlijke en poëtische verslag van Henk J. de Bruijn over zijn jarenlange onderzoek naar kevers in het Noord-Hollands Duinreservaat.

Op zoek naar de roodborsttapuit
De roodborsttapuit is een kleurige duinvogel die zich in deze tijd van het jaar makkelijk laat zien. In april en mei zijn de mannetjes op hun mooist en zingen graag vanaf een goed zichtbare zangpost.

Hollen of stilstaan: wat doet de tapuit?
In de jaren zeventig kwam hij in duinen langs de hele kust voor, maar sindsdien is het aantal broedvogels in een vrije val geraakt. Heeft de tapuit hier nog een toekomst?

Vandaag in het duin: Op zoek naar de boomleeuwerik
n de duinen is de boomleeuwerik een van de allereerste lentebodes. Vanaf half februari is hij weer terug in het land en zingt hij het hoogste lied. Letterlijk, want de boomleeuwerik zingt hoog rondvliegend in de lucht.

Zuidelijke heidelibel in de duinen bij Katwijk
Eind september vond duinconsulent Maarten Langbroek in zijn waarnemingsgebied in de duinen van Berkheide Coepelduynen een Zuidelijke heidelibel. Is dit iets om blij mee te zijn?

De bergeend overwintert op zee
Tijdens de najaarstrek verzamelen grote aantallen kustvogels zich in het Waddengebied. Lees hier meer over de bergeend.

Een winterse strandwandeling
Het valt in de wintermaanden niet mee om naar buiten te gaan, want buiten is het koud en nat. Maar wandelen in de natuur is wel goed voor de gezondheid. Dus dit weekend heb ik toch maar weer de wandelschoenen en een dikke jas aangetrokken. De bestemming: het strand.

Broedonderzoek: hoe gaat het met de nachtegaal in Meijendel?
Als je eind april, begin mei door de duinen van Meijendel wandelt is hij niet te missen: de uitbundige zang van de nachtegaal. Nergens in Nederland komen zoveel nachtegalen voor als hier. Bioloog Herman van Oosten doet tijdens het broedseizoen 2021 onderzoek naar de populatieontwikkeling in het gebied.

Vlinders, zie ze fladderen
Het voorjaar liet dit jaar lang op zich wachten. Maart, april en het grootste deel van mei waren koud en regenachtig. De meeste vlinders laten zich niet graag zien zolang het kwik onder de 15 graden blijft en de zon niet schijnt.

Nu te zien: de levendbarende hagedis
Nu te zien: de levendbarende hagedis. Net ontwaakt uit de winterslaap en met een beetje geluk nu te zien: de levendbarende hagedis. Niet te verwarren met de zandhagedis die veel algemener voorkomt in het Nederlands duingebied.

Zeepaardjes spoelen aan op Texel
Het zeepaardje lijkt het steeds meer naar zijn zin te hebben in de Nederlandse kustwateren. Vroeger was het een zeldzame verschijning. Nu komen duikers het diertje regelmatig tegen in de Oosterschelde en in het Waddengebied. Mogelijk speelt klimaatverandering een rol: zeepaardjes houden van warmere wateren. En die vinden ze tegenwoordig ook in Nederland.

Op en neer met de boomklever
Nu de bladeren van de bomen zijn gevallen kun je de bosvogels goed waarnemen, ook zonder verrekijker. Iedereen kent de roodborst die in de wintermaanden in de stadstuintjes is te vinden, of de vinkjes die voor je uit over het wandelpad vliegen. Maar zeker de moeite waard is het om goed te luisteren en te kijken naar de boomklever. Deze bosvogel kun je in de wintermaanden goed waarnemen in de beboste duinen langs de binnenduinrand.

De drieteenstrandloper speelt met de golven
Het is najaar en dat betekent dat ze weer terug zijn aan onze Noordzeekust: de drieteenstrandlopers. Het zijn leuke, kleine vogeltjes met een speels gedrag. Je ziet ze vaak in groepjes op het natte zandstrand zoeken naar eten en snel wegrennen voor de golven.

Aaibaar beestje: de boomkikker
De boomkikker is een guitig beestje, met bijna menselijk trekjes. Op een warme dag in de voorzomer koestert hij zich graag op en tak in het zonlicht, knipoogt en lijkt te glimlachen. Zijn populariteit dankt hij deels aan zijn aaibaarheidsfactor.

Een bijzonder fenomeen: de vogeltrek
De zomer is voorbij en de herfst is begonnen. Kou en regen bepalen vaker het weerbeeld. Maar op een zonnige dag is het nog steeds heerlijk om in de buitenlucht een wandeling te maken. Goed voor de conditie en de gezondheid. En er valt veel te zien. Langs de kust kun je bijvoorbeeld genieten van de jaarlijkse vogeltrek.

Zoveel soorten vleermuizen
Voor sommige mensen zijn vleermuizen fascinerende zoogdieren, anderen lopen liever met een grote boog om deze dieren heen. Vleermuizen kunnen in je...

Trekkende zeevogels
Kleine jager en kokmeeuw door Rene van Rossum Het najaar is dé tijd om bijzondere zeevogels te zien. Vooral in september en oktober trekken...

Egelopvang in de duinen bij Den Haag
Op een prachtige plek in de Westduinen bij Den Haag is de egelopvang voor Den Haag en omstreken gevestigd. De opvang heeft haar handen vol aan de verzorging van gewonde of zieke egels die mensen vinden in de stad en in de binnenduinrand.

De Strandplevier
De Strandplevier is, zijn naam zegt het al, een vogel die leeft op het strand. Hij behoort tot de steltlopers en is iets kleiner dan een spreeuw. De...

Kleurplaat Stichting Duinbehoud
De kleurplaat van Stichting Duinbehoud kunt u downloaden via deze link

Stierslangen tussen Scheveningen en Katwijk
Een stierslang blijkt op zaterdag 16 mei j.l. de roddelbaan van het attractiepark Duinrell te hebben uitgekozen voor een zonnebad. Daar komen de...