Duinplanten

Vandaag in het duin: Op zoek naar daslook
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten, dit keer: Daslook

Vandaag in het duin: Op zoek naar de bosanemoon
Voordat de eerste bladeren aan de bomen verschijnen, kan de bosanemoon de bodem
van bossen en buitenplaatsen in een wit tapijt veranderen.

Vandaag in het duin: op zoek naar de Duindoorn
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Duindoorn is een tot 4,5 meter hoge doornige struik met smalle grijsgroene bladeren.

Op zoek naar het duinviooltje
Van alle soorten viooltjes in ons land is het duinviooltje de enige soort die uitsluitend in de duinen voorkomt.

Groenknolorchis in Spanjaards Duin
Goed nieuws! Begin juni zijn in Spanjaards Duin voor het eerst twee bloeiende exemplaren van de groenknolorchis gevonden.

Op zoek naar de blauwe zeedistel
Deze keer zetten we een echte zomerbloeier in het spotlicht. De blauwe zeedistel, wie kent haar niet.

Post scriptum
De liefde bracht dichteres Elisabeth Maria Post rond 1800 in Noordwijk, maar liefde voor de Noordwijkse duinen was er niet.

De boshyacint, een vrolijke voorjaarsbloeier
De boshyacint is een bolgewas met brede gootvormige bladeren en hangende klokvormige bloemen die meestal blauw, soms wit of roze zijn. In Engeland wordt ze blue bell genoemd.

Mysterieuze mosjes
Frietzakbeker-, Rendier-, Gaffeltand-, Klauwtjes-, Zandhaar-, Fijn Ladder-, Rafelig beker-? Wat hebben deze namen gemeen? Het zijn allemaal mosjes die voorkomen in onze natuur.

Unieke schimmel in Meijendel/Berkheide
Veldwerk door duinconsulent Maarten Langbroek heeft een uitzonderlijke vondst opgeleverd: roest op de kruisbladgentiaan. Deze schimmel is niet eerder formeel gedocumenteerd in Nederland.

Jacobskruiskruid: bladeren en tweejarige
Jacobskruiskruid is een ‘tweejarige’ plant. Tweejarigen hebben tenminste twee jaar nodig om slechts eenmaal te bloeien. Dus zij kunnen zich maar eenmaal in hun leven voortplanten. Alle energie gaat in het tweede jaar naar de zaadproductie. Hierna gaan zij dood.

Eetbare planten
Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten en dieren die afkomstig zijn uit de natuur.

Veel voorkomende planten in de Duinen
Als je langs de kust wandelt of fietst zie je een scala aan bloemen en planten langs je route.

Orchideeën in de duinen
Wist u dat ons land ruim 40 soorten wilde orchideeën telt en een groot deel daarvan ook in de duinen groeit? Vanaf medio april tot eind augustus zijn ze in hun volle glorie te bewonderen. In vele soorten en maten. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking met deze natuurlijke schoonheid.

Stinzenplanten, kleurrijke pareltjes in het strandwallengebied
Wie zich in deze tijd van het jaar in het strandwallengebied begeeft kan er bijna niet omheen, de stinzenplanten. Al vroeg in het voorjaar leggen ze her en der een vrolijke kleurige deken over het landschap, meestal op (voormalige) buitenplaatsen waar ze ooit door de eigenaren zijn aangeplant.

Medicinale Planten
In de natuur komen veel planten voor die een geneeskrachtige werking hebben. Althans, op papier. Veel van die geneeskracht komt voort uit de overlevering en het wetenschappelijk bewijs daarvan is lang niet altijd geleverd.

Duinsterretje
De bladeren zijn van de bomen gevallen, het seizoen voor paddenstoelen is voorbij en de winter komt er aan. Bomen en struiken zijn kaal en in een lange winterslaap gegaan. Zo op het eerste gezicht is de natuur grijs en grauw geworden. Maar niet als je wat beter kijkt en oog hebt voor het kleine groen in de natuur.

Hans Adema en zijn favoriete paddenstoelen aan de kust
Ik ben Hans Adema, bioloog, micoloog, ik ben sinds mijn zesde jaar geïnteresseerd in paddenstoelen. Tot op het strand vind je paddenstoelen, iets wat weinig mensen weten. De eerste keer dat ik paddenstoelen op het strand vond stond ik ook met grote ogen te kijken.

Ontdek de Heggenduizendknoop
Heggenduizendknoop, met de wetenschappelijke naam Fallopia dumetorum, is het broertje van de als lastig akkeronkruid bekendstaande zwaluwtong. Beiden zijn eenjarige klimmende planten met lang gesteelde, driehoekige, pijlvormige bladeren. Heggenduizendknoop wordt echter veel forser, en de buitenste drie slippen van het bloemdek vertonen een brede witte rand, waardoor de plant doet denken aan de in tuinen ooit zo populaire Chinese bruidssluier.

Dunea helpt singles van Meijendel. Reddingsoperatie rozenkransje
In duingebied Meijendel is Dunea een project gestart om het zeldzame rozenkransje te redden. Dit bijzondere plantje komt in Nederland nog maar op zes plaatsen voor. Zonder hulp zal het rozenkransje uit het Nationaal Park Hollandse Duinen verdwijnen. Het behoud van biodiversiteit staat hoog op de agenda van Dunea en van Nationaal Park Hollandse Duinen.

De wilde kardinaalsmuts kampioen herstelvermogen
Kardinaalsmuts in herfsttooi door Ronald van Wijk Zij is beslist op haar mooist in het late najaar, wanneer de bladeren hun rode herfsttooi hebben...

De zuurbes
Ze zijn er weer: onze zuurbessen. In losse trosjes hangen ze, donkerrood om onze eetlust op te wekken. Stoplichtjes, want van groen kleuren ze via...

Geel walstro, kaas en kleur
Geel walstro; Lady’s Bedstraw. Foto: Nico van Kappel Geel walstro, Galium Verum ook wel Echt Walstro genoemd,een prachtige algemeen in duin...

Struikheide
In een warme zomer zonder veel neerslag verliezen de droge duinen hier en daar soms veel aan kleur. Planten beginnen te verdrogen, bloemen verleppen...

Vernieling vochtige duinvalleien door bestrijding Watercrassula
Watercrassula is een plantje uit Australië dat op een of andere manier terecht is gekomen in de duinen van Terschelling – voor het eerst werd het in...

Blauwgroen trechtertje: nieuweling in het voorjaarsduin
Het blauwgroen trechtertje is kleurig paddenstoeltje, dat in het voorjaar te vinden is. Het is een pionier, die vooral voorkomt in de duinen en de...