Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Stuifballen zijn paddenstoelen. Ze zijn niet zo groot en ook niet erg opvallend, maar leuk om te zien. Als je weet waar je op moet letten, kun je ze gemakkelijk vinden, vooral in de winter.
In bos en duin zijn ze altijd herkenbaar aan gedrag en uiterlijk: de natuuronderzoekers. Soms overduidelijk, want ze dragen een verrekijker. Maar zeker in de herfsttijd zie je sommigen ervan zonder kijkertje rondlopen, maar wel… met een zakspiegeltje.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Grote tijm is een warmte-minnende plant die je vaak tegenkomt in de Nederlandse duinen.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Het vroege voorjaar is de bloeitijd van de viooltjes in de duinen.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Duindoorn is een tot 4,5 meter hoge doornige struik met smalle grijsgroene bladeren.
De boshyacint is een bolgewas met brede gootvormige bladeren en hangende klokvormige bloemen die meestal blauw, soms wit of roze zijn. In Engeland wordt ze blue bell genoemd.
Frietzakbeker-, Rendier-, Gaffeltand-, Klauwtjes-, Zandhaar-, Fijn Ladder-, Rafelig beker-? Wat hebben deze namen gemeen? Het zijn allemaal mosjes die voorkomen in onze natuur.
Veldwerk door duinconsulent Maarten Langbroek heeft een uitzonderlijke vondst opgeleverd: roest op de kruisbladgentiaan. Deze schimmel is niet eerder formeel gedocumenteerd in Nederland.
Jacobskruiskruid is een ‘tweejarige’ plant. Tweejarigen hebben tenminste twee jaar nodig om slechts eenmaal te bloeien. Dus zij kunnen zich maar eenmaal in hun leven voortplanten. Alle energie gaat in het tweede jaar naar de zaadproductie. Hierna gaan zij dood.