Zandhaarmos is een soort mos dat je op veel plaatsen kunt zien; vooral in droge heide, zandverstuivingen en open zandige plekken.
De wilde kardinaalsmuts is een tot vier meter hoge struik met een groene bast. De plant heeft een onopvallende bloei van kleine geelgroene bloempjes.
Hij was deze zomer opvallend opvallend: het slangenkruid, Echium vulgare! Overal omzoomde hij met zijn bloemscheuten breed en blauw de paden.
Stinkzwammen hebben een 15 tot 20 cm lange witte, sponsachtige steel met daarop een relatief kleine donker olijfbruine geaderde kop.
Op de droge, kalkrijke grond van de duinen vindt de welriekende salomonszegel haar plek.
De bijenorchis (ophrys apivera) is een orchidee die behoort tot de zogeheten spiegelorchissen. Deze komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied.
Omstreeks april en mei bloeit de gevlekte aronskelk. Een voorjaarsbloeier dus, die houdt van enigszins beschaduwde plaatsen zoals loofbossen en heggen.
In de duinen kom je ze overal tegen: de gewone eikvaren. Je ziet ze in lichte naald- en loofbossen, op hellingen en aan bosranden.
Kraaihei komt in ons land nergens zo talrijk voor als in de kalkarme duinen ten noorden van Egmond. Met name de Schoorlse duinen en de Waddeneilanden zijn een bolwerk voor deze soort.
Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Het herfstwandelingenseizoen breekt aan. Wandel eens door een landgoed in de buurt en kijk naar de bijzondere mosheuvels. Ze verdienen je aandacht.
Stuifballen zijn paddenstoelen. Ze zijn niet zo groot en ook niet erg opvallend, maar leuk om te zien. Als je weet waar je op moet letten, kun je ze gemakkelijk vinden, vooral in de winter.
In bos en duin zijn ze altijd herkenbaar aan gedrag en uiterlijk: de natuuronderzoekers. Soms overduidelijk, want ze dragen een verrekijker. Maar zeker in de herfsttijd zie je sommigen ervan zonder kijkertje rondlopen, maar wel… met een zakspiegeltje.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Grote tijm is een warmte-minnende plant die je vaak tegenkomt in de Nederlandse duinen.
Elke maand vertelt Duinbehoud over wat er die maand te zien is in de duinen. Deze keer: geel walstro.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Het vroege voorjaar is de bloeitijd van de viooltjes in de duinen.
Hij groeit vooral op wat rommelige terreintjes maar ook in het duin is hij te vinden; de papaver.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten, dit keer: Daslook
Voordat de eerste bladeren aan de bomen verschijnen, kan de bosanemoon de bodem van bossen en buitenplaatsen in een wit tapijt veranderen.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Duindoorn is een tot 4,5 meter hoge doornige struik met smalle grijsgroene bladeren.
Van alle soorten viooltjes in ons land is het duinviooltje de enige soort die uitsluitend in de duinen voorkomt.