Paddenstoelen op het strand

Het najaar is het mooiste jaargetijde voor een wandeling door de natuur om paddenstoelen te bewonderen. Ook op het strand vind je langs de duinvoet fraaie paddenstoelen.
Het herfstwandelingenseizoen breekt aan. Wandel eens door een landgoed in de buurt en kijk naar de bijzondere mosheuvels. Ze verdienen je aandacht.
Stuifballen zijn paddenstoelen. Ze zijn niet zo groot en ook niet erg opvallend, maar leuk om te zien. Als je weet waar je op moet letten, kun je ze gemakkelijk vinden, vooral in de winter.
In bos en duin zijn ze altijd herkenbaar aan gedrag en uiterlijk: de natuuronderzoekers. Soms overduidelijk, want ze dragen een verrekijker. Maar zeker in de herfsttijd zie je sommigen ervan zonder kijkertje rondlopen, maar wel… met een zakspiegeltje.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Grote tijm is een warmte-minnende plant die je vaak tegenkomt in de Nederlandse duinen.
Elke maand vertelt Duinbehoud over wat er die maand te zien is in de duinen. Deze keer: geel walstro.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Het vroege voorjaar is de bloeitijd van de viooltjes in de duinen.
Hij groeit vooral op wat rommelige terreintjes maar ook in het duin is hij te vinden; de papaver.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten, dit keer: Daslook
Voordat de eerste bladeren aan de bomen verschijnen, kan de bosanemoon de bodem van bossen en buitenplaatsen in een wit tapijt veranderen.
Elke maand hebben we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Duindoorn is een tot 4,5 meter hoge doornige struik met smalle grijsgroene bladeren.
Van alle soorten viooltjes in ons land is het duinviooltje de enige soort die uitsluitend in de duinen voorkomt.
Goed nieuws! Begin juni zijn in Spanjaards Duin voor het eerst twee bloeiende exemplaren van de groenknolorchis gevonden.
Deze keer zetten we een echte zomerbloeier in het spotlicht. De blauwe zeedistel, wie kent haar niet.
De liefde bracht dichteres Elisabeth Maria Post rond 1800 in Noordwijk, maar liefde voor de Noordwijkse duinen was er niet.
De boshyacint is een bolgewas met brede gootvormige bladeren en hangende klokvormige bloemen die meestal blauw, soms wit of roze zijn. In Engeland wordt ze blue bell genoemd.
Frietzakbeker-, Rendier-, Gaffeltand-, Klauwtjes-, Zandhaar-, Fijn Ladder-, Rafelig beker-? Wat hebben deze namen gemeen? Het zijn allemaal mosjes die voorkomen in onze natuur.
Veldwerk door duinconsulent Maarten Langbroek heeft een uitzonderlijke vondst opgeleverd: roest op de kruisbladgentiaan. Deze schimmel is niet eerder formeel gedocumenteerd in Nederland.
Jacobskruiskruid is een ‘tweejarige’ plant. Tweejarigen hebben tenminste twee jaar nodig om slechts eenmaal te bloeien. Dus zij kunnen zich maar eenmaal in hun leven voortplanten. Alle energie gaat in het tweede jaar naar de zaadproductie. Hierna gaan zij dood.
Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten en dieren die afkomstig zijn uit de natuur.
Als je langs de kust wandelt of fietst zie je een scala aan bloemen en planten langs je route.