Search
Close this search box.

Neurotransmitters regelen ons humeur

Iedereen kent dat gevoel wel. Je komt thuis na een wandeling door de natuur en denkt bij jezelf: dat zou ik vaker moeten doen, van die wandeling door de natuur knap ik lekker op.

Wandelen tussen de duindoorns door Sytske Dijksen

Wandelen in de natuur is voor veel mensen ontspannend en goed voor de mentale gezondheid. Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat mensen tot rust komen tijdens een wandeling door de natuur, en dat het een gevoel van tevredenheid geeft.

Dat gevoel van tevredenheid wordt in ons lichaam gereguleerd door een groot aantal zogenaamde “neurotransmitters” of hormonen. Dit zijn stoffen die signalen overbrengen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel. En die overdracht van signalen bepaalt of wij ons tevreden voelen of depressief.

Ons lichaam kent vele neurotransmitters. De bekendste daarvan zijn serotonine, dopamine en adrenaline. Dopamine staat bekend als het gelukshormoon. Als ons lichaam veel dopamine aanmaakt dan ontstaat er een gevoel van genot en blijdschap. Je krijgt er een goed humeur van. Adrenaline staat bekend als het stresshormoon. Als ons lichaam daar veel van aanmaakt worden we alert en krijgen we gevoelens van woede en angst. De aanmaak van adrenaline is noodzakelijk om snel te kunnen reageren op gevaren uit de omgeving, maar het zorgt ook voor onrust. Serotonine is een neurotransmitter met een belangrijke rol in onze hersenchemie. Een tekort aan serotonine kan leiden tot onrust, angst en depressiviteit. Bij voldoende serotonine in de hersenen voelen we ons rustig en relaxed.

Aanmaak van deze neurotransmitters in onze hersenen wordt beïnvloed door prikkels uit de omgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat gespannen personen die kijken naar een natuurfilm snel tot rust komen (lees: serotonine aanmaken). Dit proces om tot rust te komen langer duurt als de proefpersonen naar een film kijken die zich afspeelt in de stad. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid prikkels die onze hersenen moeten verwerken in een stedelijke omgeving en het beperkt aantal prikkels dat onze hersenen krijgen te verwerken bij een wandeling door de natuur.

De moraal van dit verhaal is duidelijk: van een wandeling door de natuur kom je tot rust en wordt je een gelukkig mens.

Wilt u ook wandelen in de natuur? Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van onverhard wandelen. Ze zijn ooit bedacht door routemaker Rob Wolfs en sinds 2017 breidt hij de Trage Tochten samen met Rutger Burgers uit. De populaire wandelroutes zijn inmiddels in alle delen van Nederland te vinden. De nieuwste aanwinst is de Trage Tocht Schoorl.

Gerelateerde berichten

De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem.
Stichting Duinbehoud spreekt haar ongenoegen uit over de door gemeente Wassenaar gekozen procedure voor de plaatsing van het kunstwerk Jericho in het Natura 2000-gebied Meijendel.
De groene specht is een beetje geheimzinnige vogel. Hij is niet heel zeldzaam en opvallend gekleurd en toch zie je hem niet vaak. Maar horen kun je hem wel.