Ga op ontdekkingstocht

Volg een of meer prachtige wandel- of fietsroutes die onze duinconsulenten voor je hebben uitgestippeld. En ontdek tijdens je wandeling of fietstocht de veelheid aan planten en dieren in de duinen.

Samen met duinconsulenten Adrie Lute en Theo Baas gaat annelies Boutellier op pad voor een wandeling door het Noordhollands duinreservaat bij Castricum.
Rust en ruimte. Bijzondere plekken. Interessante ontmoetingen. Zomaar enkele indrukken van een week rondfietsen door de duinen en langs het wad door de drie westelijke Waddeneilanden
Harco Bakker neemt je mee op een wandeling van Kijkduin tot aan de Zandmotor met duinconsulent Arjan.
Dit najaar stond de wandeling in het strandwallengebied in Zuid-Holland op het programma. Ik had afgesproken met de duinconsulenten aldaar: Wim ter Keurs en Hein Krantz.
Iedereen die op Vlieland aankomt met de boot vanuit Harlingen kent het beeld van wachtende mensen op de kade. Nu mocht ik dat ook eens ervaren. Op een zonnige donderdag eind september verwelkomde ik daar Piet Zumkehr.
“Het gebied wordt ’s zomers overlopen door strandgangers”. En toch kent Duinconsulent Arjan de paden waar je zelfs op drukke dagen nauwelijks mensen ziet.
Op een zomerse en warme dag stap ik eind juni op de fiets voor een tocht door duinen en kwelders en langs de Waddenzee op dit prachtige eiland.
Vandaag maak ik een wandeling bij Noordvoort, het strandreservaat tussen Noordwijk en Zandvoort. Ik doe dat met duinconsulent Marion Bilius.
Al eerder schreven wij over dit mooie stukje natuur: het Verklikkerstrand op de kop van Schouwen/Zeeland. Een prachtig stuk strand waar op dit moment – as we speak- allerlei vogels broeden. Wij houden van wandelen door deze natuur, dus daarom brengen wij nogmaals het Verklikkerstrand onder de aandacht.
Kijk links, rechts en vooruit en je ziet alleen maar duinen… dan ben je goed op weg op het fietspad van Groote Keeten naar Den Helder. Duinconsulent Marcel Wijnalda stippelde een mooie route voor je uit.
Ook de Zeeuwen weten dondersgoed dat de hoogste duin (54 meter) in Schoorl (Noord-Holland) ligt, maar dat neemt niet weg dat het hier, ten zuiden van Zoutelande, bijna net zo hoog is en een uniek stuk duingebied.
De Coepelduynen liggen tussen Katwijk en Noordwijk. Als je Maarten Langbroek mag geloven: “landschappelijk één van de mooiste duingebieden van Nederland”. 
Moet je voor het beleven van het Waddengebied afreizen naar Noord-Nederland? Welnee. We maken een wandeling over het strand en door de duinen van het zuidelijkste eiland van Zuid-Holland: Goeree-Overflakkee.
Neem een verrekijker mee op deze najaarstocht door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Duinconsulent Marion Bilius heeft een prachtige wandelroute door het gebied voor je uitgestippeld.
Wil je eens kijken hoe het groene Kennermerstrand er op dit moment voorstaat? Dan kun je hier een paar mooie wandelingen maken. Gewoon langs de vloedlijn (let op het aanspoelsel) en dan weer terug door de duinen.
Het maakt niet uit hoe je Texel uitspreekt: verstaan doen ze het wel op het grootste en meest zuidelijke Waddeneiland. De naam is waarschijnlijk ooit afgeleid van het Germaanse woord tehswa, wat “rechts” of “zuidelijk” betekent. In 772/776 werd het zelfs Tesla genoemd.
De Zandmotor is een voor de kust van Nederland bij Ter Heijde aangelegde kunstmatige zandbank in de vorm van een schiereiland. Onder invloed van golven, wind en de stroming langs de kust naar het noorden verandert de zandbank.
Duinconsulent Jo Timmers is vaak wandelend te vinden in zijn meest geliefde biotoop: het Zwin. En fietsend over het buitendijkse pad, tussen Breskens en Biervliet. Jo deelt zijn favoriete fietsroute van 41,8 km met ons.
De Schoorlse Duinen is een natuurgebied met de hoogste duinen van Nederland. Hierdoor zullen er voor Nederlands begrippen relatief veel hoogtemeters worden gelopen op de route, zo’n driehonderd in totaal. De “duintoppentocht” maakt een loep door dit gebied.