Search
Close this search box.

Refugium: de magische sfeer van onze duinen

Vorige week is Nederland verblijd met een prachtig vormgegeven boek. Fotograaf Esther Hessing en kunstschilder Annemieke Fierinck gaan op ontdekkingsreis door de duinen. Het boek dat daarop volgt is een sfeervolle impressie, die heel stilletjes ook nog leerzaam is. Het boek is vanaf nu te bestellen via www.webshop.duinbehoud.nl

De makers van het boek wandelden gedurende twee jaar van Zeeland tot aan de Waddeneilanden. In Refugium kun je deze ontdekkingstocht in woord en beeld mee beleven. Ondertussen worden belangrijke vragen behandeld. Over de stijging van de zeespiegel, over de gevolgen van overmatige stikstofuitstoot en over bouwplannen die het leefgebied van de duinen verkleinen.

Als lezer wandel je aan de hand van de makers mee door het duinlandschap. De ene keer word je verrast met een wonderbaarlijke foto, de volgende keer met informatie over bijzondere dieren of planten. De schilderijen en tekeningen in het boek zorgen voor een bijna magische sfeer.

De titel Refugium verwijst naar een term die biologen gebruiken voor het veilige heenkomen dat dieren zoeken als hun eigen leefgebied niet meer beschikbaar is. Het kustlandschap biedt deze bescherming. Ook aan de mens die, misschien wel meer dan ooit, af en toe behoefte heeft aan recreatie en rust.

Het boek is tot stand gekomen met de hulp van fondsen en crowdfunding. De lezer krijgt daar heel veel voor terug. Refugium leert je om met een nieuwe blik te genieten van de duinen. Maar het maakt je ook bewust van de kwetsbaarheid van onze natuur.

Esther Hessing en Annemieke Fierinck zijn erin geslaagd om de samenhang tussen het handelen van de mens en het leven in de duinen in beeld te brengen. Zonder sombere ondertoon, maar met heel veel liefde en aandacht. Door ons te leren genieten van wat we ervaren als we de duinen in gaan, geven ze de lezer (en daarmee: toekomstige generaties) ongemerkt de sleutel in handen voor een rijkere toekomst.

Gerelateerde berichten

We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!
De setting: Een tafel op het strand bij de vloedlijn met twee stoelen en een schemerlamp. Schrijfster Elizabeth van den Dries neemt plaats op de ene stoel. Nu maar afwachten wat er gebeurt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.