Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wandelroute: Het Verklikkerstrand ….

Zeeland - wandelroute - 5 km

Al eerder schreven wij over dit mooie stukje natuur: het Verklikkerstrand op de kop van Schouwen/Zeeland. Een prachtig stuk strand waar op dit moment – as we speak- allerlei vogels broeden. Wij houden van wandelen door deze natuur, dus daarom brengen wij nogmaals het Verklikkerstrand onder de aandacht.

Maar eerst… wat betekent de naam eigenlijk: Verklikkerstrand. Wij vragen het aan Margo onze duinconsulent van Schouwen. “Het strand is vernoemt naar een vroegere vuurtoren van 3.8 meter hoog”.  Opgebouwd in 1949 en in 1996 doofde hij zijn lichten. De toren staat er nog steeds. Het oude verklikkerhuis wat ernaast staat is tegenwoordig een recreatiewoning. Helaas kun je de toren niet van dichtbij bekijken.

Wandelen en genieten

Je kunt deze route alleen wandelend doen. Dus pak de fiets en stal hem bij de grote fietsenstalling bij Renesse Watergat* ). Of bij Burgh-Haamstede, strandopgang Duinhoevepad (51.72940025635254, 3.7197089120905846). Daar vind je vlakbij het strand een wat kleinere fietsenstalling. Fiets geparkeerd, wandelschoenen aan … dan kun je eerst beginnen met een heerlijke cappuccino bij Strandpaviljoen de Zwaluw (Hoogenboomlaan 31, 4325 DB Renesse). Maar je kunt ook meteen gaan lopen als je je eigen versnaperingen meeneemt. Vergeet je verrekijker niet! Je start een wandeling van ca. 5 km/1,5 uur.  

Wandelroute Verklikkerstrand. Op het kaartje de rode met de hand getekende wandelroute.
De acht kleine cirkeltjes zijn de palen die je aan de landzijde moet passeren. De vijf grotere, donker omrande vlakken zijn de afzettingen voor de plevieren. De opgang Watergat en paviljoen De Zwaluw bij deze opgang staan niet op dit kaartje.
Jonge strandplevier door Charles Daniels
Jonge strandplevier door Charles Daniels

Permanente afzettingen

Op dit moment (mei 2022) is het broedseizoen. Daarom zijn er grote stukken met een totale lengte van 3 km afgezet. Deze afzettingen heeft Stichting Duinbehoud tezamen met Staatsbosbeheer, Vogelbescherming, gemeente Schouwen-Duiveland en groene strandpartners geregeld, zodat de – met name- plevieren rustig kunnen broeden. De plevieren broeden graag waar zij het vorige jaar ook rustig konden broeden.

We doen een speciale oproep aan de hondeneigenaren: komt u wandelen, laat u alstublieft uw hond thuis. Plevieren worden in hun broedtijd extra verstoord door honden, óók als die aangelijnd zijn. Komt een hond dichtbij de vogels, gaan ze telkens van het nest af en kuikens moeten zich tegen de grond gedrukt houden zolang er een hond in de buurt is. Dit is niet bevorderlijk voor het broeden.  

Welke vogels kunt u zien

Strandplevier met jong door Charles Daniels
Strandplevier met jong door Charles Daniels

De strandplevier, de bontbekplevier, de dwergstern en de scholekster zijn de vogels die hun weg intussen naar het Verklikkerstrand hebben gevonden. Op dit moment loopt er een zgn. “ringprogramma”. Een speciale werkgroep houdt precies bij welke vogel waar broedt en wat het mannetje en vrouwtje is. Zo weten we dat de Bontbekplevier hier al voor het 3e jaar komt. Hij/zij openen het broedseizoen.  We hebben dit jaar al een nestje gevonden! De strandplevier is zeldzaam. Zij overwinteren in Spanje en Noord-Afrika en rond eind maart zijn ze weer in Zeeland. Zo zijn de twee geringde strandplevieren, die vorig jaar beide met succes hun jongen grootgebracht hebben op het Verklikkerstrand, op dezelfde plek teruggekeerd! De dwergstern is het helaas nog niet gelukt om succesvol te broeden. Hopelijk lukt het dit jaar wel.

Gevaarlijke zandbanken: let op

In dit gebied kom je ook gevaarlijke zandbanken tegen. Volg daarom zeker de aanwijzingen op de waarschuwingsborden bij de strandopgangen en het strand op. Regelmatig moeten wandelaars, die deze waarschuwingen negeren en ingesloten geraakt zijn door opkomend water, gered worden.

Veel verstoring op het strand

Helaas kunnen de vogels nog niet voldoende rustig broeden. De permanente afzetting is te klein. De vogels worden nog te vaak gestoord in hun broeden. Daarom blijven wij in gesprek met de gemeente om nog meer permanente afzettingen te plaatsen. “Maar de recreatie dan? vraagt de gemeente. Die moeten toch ook kunnen recreëren”?  Dit blijft helaas nog steeds een spanningsveld: wanneer kiezen we voor de natuur of de recreatie.

Scherp contrast tussen het badstrand van Schouwen en het vogelrijke Verklikkerstrand, waar sterns en meeuwen zich verzamelen

Het Groene Strand

Het project het Groene Strand is gelukkig aangehaakt. Daar zijn wij blij mee. De strandcommunity draait mee t.m. 2024. Hopelijk kunnen wij samen met hen en de Vogelbescherming de vogels een grotere en rustige broedplek bieden. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in dit mooie stukje natuur.

*) Vanuit Renesse gaat er ook een strandbus. Je parkeert de auto dan in het transferium. Kijk op www.renesseaanzee.nl voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

Op 29 oktober 2024 is Gerrit-Jan de Bruyn (bijgenaamd de Buizerd) op 92-jarige leeftijd overleden. Gerrit-Jan was een pionier op het gebied van natuur en natuurbescherming en heeft zich jarenlang ingezet voor Stichting Duinbehoud.
De sneeuwgors is een echte wintergast. Het is een goed herkenbare vogel. Hij is niet zo moeilijk te spotten, als je maar weet waar je moet zoeken: in kleine, schaars begroeide duintjes op het strand.
Een geasfalteerde dienstweg en een asfaltvloer van een fietsenstalling  worden verwijderd om de grond terug te geven aan de natuur.