Lees hier het laatste nieuws over de kust

 

Weten wat er speelt in de duinen? Abonneer je op onze nieuwsbrief DuinTopics.

De stranden in Nederland vergroenen!

Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het gaat slecht met de konijnen in de duinen. Waar natuurbeschermers in de eerste helft van de vorige eeuw nog spraken over een ware konijnenplaag in de duinen, moet je nu goed zoeken om een konijn te ontdekken.
Stichting Duinbehoud ondersteunt duinbeheerders die een deel van de aangeplante naaldbossen willen omvormen naar open duingebied met kruidenvegetatie. “Het verwijderen van bomen kan heel bijzondere natuur opleveren”, zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud in reactie op het kappen van bomen door de gemeente Bergen.
Dit weekend is het de Nationale Nachtvlindernacht. Ter ere hiervan interviewden wij onderzoeker Tobi Koppejan over nachtvlinders in de Zeeuwse duinen.
Ten westen van de Zeeuwse badplaats Renesse zijn honderden nieuwe vakantiewoningen gepland, op tientallen hectare, veelal onbebouwde grond. Bouw hiervan zal het unieke, maar kwetsbare duingebied op de Kop van Schouwen verder aantasten.
Op vrijdag 8 september 2023 wordt de boezemberging (zie kader) op het voormalig militair vliegveld Bergen officieel geopend. De afgelopen tijd is er door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland  hard gewerkt om deze boezemberging van 50 hectare aan te leggen.
John van Vliet is stadsecoloog van de gemeente Vlissingen en tevens bestuurslid van Stichting Duinbehoud. Hij doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar vleermuizen in Nederland.
Volgens Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, wordt er door de gemeente Den Haag in de contourennotitie strandnota een koers uitgezet die niet aansluit bij het Kustpact én het toekomstperspectief van de organisaties die het Kustpact hebben ondertekend, waaronder de gemeente Den Haag.
Het thema van de Dag van de Duinen was Begrazing in de duinen. Drie sprekers vertelden over hun onderzoek, ervaringen en visie op dit gebied.
De Raad van State heeft op 5 juli 2023 uitspraak gedaan in de zaak Circuit Park Zandvoort.
De fotowedstrijd ter gelegenheid van de derde Dag van de Duinen 2023 leverde een recordaantal – meer dan honderd – prachtige inzendingen op.
Voor het communicatieteam van Stichting Duinbehoud zijn we op zoek naar een vrijwilliger die de artikelen en berichten plaatst op onze website, in de nieuwsbrief en op sociale media.
Stichting Duinbehoud en Stichting Hart voor Meijendel presenteerden afgelopen week samen een plan om het kwetsbare Natura 2000 gebied Meijendel beter te beschermen tegen te veel recreanten.
’50 jaar topnatuur’, is het motto van het jubileum dat Natuurmonumenten viert met het Zwanenwater.
Duinschilder Dirck Nab legt al meer dan 40 jaar de essentie vast van het duin in tekeningen en schilderijen. In juni verschijnt zijn nieuwste boek: Getekend Landschap.
Voor iedereen die de duinen een warm hart toedraagt, heeft de Stichting Duinbehoud “De dag van de duinen” in het leven geroepen. Dit jaar valt de dag op zaterdag 24 juni.
Goed nieuws voor de onderwaternatuur voor de kust van Zuid-Holland en Zeeland. Het bodembeschermingsgebied dat 15 jaar geleden al bedacht was ter compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte lijkt er alsnog te komen.
Vorige week is Nederland verblijd met een prachtig vormgegeven boek. Fotograaf Esther Hessing en kunstschilder Annemieke Fierinck gaan op ontdekkingsreis door de duinen.
45 jaar geleden werd de ‘Vereniging tot behoud van de duinen in en om Wijk aan Zee’ opgericht. Aanleiding waren bouwactiviteiten in de jaren zeventig, waardoor een uniek stuk duinnatuur verloren dreigde te gaan.
Woensdagavond 22 maart reikte burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen een Koninklijke onderscheiding uit aan Ruud Maarschall.
Woensdag 15 maart! Zet deze datum in je agenda. Dan mag je namelijk tweemaal stemmen. Eenmaal voor de Provinciale Staten (zij kiezen o.a. de 1e kamer) en eenmaal voor de waterschappen. Met name deze laatste is belangrijk voor de duinen. Jouw duinen.