Search
Close this search box.

Lees hier het laatste nieuws over de kust

 

Weten wat er speelt in de duinen? Abonneer je op onze nieuwsbrief DuinTopics.

Krimp veestapel onvermijdelijk

De BBB heeft zich er lang tegen verzet, maar de nieuwe minister Femke Wiersma kon niet anders dan concluderen, dat een krimp van de veestapel onvermijdelijk is om te komen tot een reductie van de stikstofuitstoot in Nederland.
De Rechtbank Noord-Holland heeft de natuurvergunning voor aanleg van een zogenaamd “kunstduin” op het terrein van Tata Steel vernietigd.
Een dikke honderd inzendingen! We hebben prachtige foto’s ter gelegenheid van 4e de Dag van de Duinen fotowedstrijd ontvangen. Heel veel bijzondere beelden van fotografen die allemaal op hun eigen manier een beetje verliefd zijn op onze duinen.
Op 29 juni is de jaarlijkse International Sand Dune Day, ofwel Dag van de Duinen. Dit jaar staat het thema klimaat centraal. Hoe houden we droge voeten, beheersbare temperaturen en voldoende en schoon water?
Zaterdag 29 juni is het de Dag van de Duinen. Tijdens de Dag van de Duinen vraagt Stichting Duinbehoud aandacht voor de schoonheid, en de kwetsbaarheid, van de duinen.
Stichting Duinbehoud en de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk hebben een convenant met de Noordwijkse Golfclub ondertekend.
Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet goedgekeurd. Vorig jaar bereikten de 27 EU-lidstaten al een akkoord over deze wet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.
Afgelopen winter was een bijzondere periode voor wat betreft de regenval. In de maanden oktober tot en met december 2023 viel er 461 mm regen, dat is extreem veel. Door deze extreme regenval steeg het grondwater in de duinen tot ongekende hoogte.
De provincie Noord-Holland vraagt 110 miljoen euro aan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor herstel van de natuur.
In het bereikte akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat weinig goeds voor de natuur in Nederland. De natuur wordt geminimaliseerd tot wat wettelijk verplicht is en de Europese regels worden zover mogelijk opgerekt.
Voor veel vogels breekt het broedseizoen aan, een stressvolle periode. Vogels zijn nu kwetsbaar, strandbroeders  – die hun eieren op onze stranden leggen  – zo mogelijk nog meer.
De schone energie die in de toekomst op de Noordzee wordt opgewekt, moet ergens aan land komen. Dat gebeurt via enorme aanlandplekken, grote hoogspanningsstations en met nieuwe elektriciteitsroutes over land om de stroom in te passen in het energiesysteem.
Stichting Duinbehoud spreekt haar ongenoegen uit over de door gemeente Wassenaar gekozen procedure voor de plaatsing van het kunstwerk Jericho in het Natura 2000-gebied Meijendel.
Tien jaar lang is Adrie Provoost actief geweest in de werkgroep Midden-Zeeland. Een groep van vijf personen die zich onvermoeibaar inzet voor de Zeeuwse kustnatuur.
De stikstof- en natuurmaatregelen die het kabinet sinds 2021 heeft ingezet, dragen positief bij aan de toekomstige kwaliteit van de natuur. Naar verwachting daalt de gemiddelde overschrijding van de kritische depositiewaarden met een derde tot 2030, maar daarmee liggen de wettelijke stikstofdoelen ver buiten bereik.
Natuurorganisaties vragen minister Van der Wal om deze maand duidelijkheid te geven over de uitvoering van de natuurcompensatie voor Maasvlakte-II.
Iedereen houdt van bomen, ook wij bij Duinbehoud. Bomen zijn prachtig en goed voor het klimaat. Bossen vormen de leefomgeving voor veel vogels en andere diersoorten. Daarom willen we meer bomen in Nederland. En toch vinden we dat het voor sommige duingebieden en op bepaalde plekken soms beter is bos te kappen. Waarom?
Op de nieuwjaarsreceptie van de natuurorganisaties in Noord-Holland wordt traditiegetrouw ‘De Knoop’ uitgereikt.
Stichting Duinbehoud vraagt de gemeente Zandvoort om aanscherping van de voorschriften in de vergunning voor het Circuit Park Zandvoort.
We willen de Nederlandse kust niet volbouwen zoals in België en op de Duitse Waddeneilanden. Dat is in het Kustpact afgesproken. Desondanks worden er langs de kust steeds weer nieuwe bouwplannen ontwikkeld.
Strandpalen genieten niet bepaald grote publieke belangstelling. Met zijn boek ‘Strandpalen van Nederland’ laat Martijn de Groot echter zien hoe onterecht dat is.