Lees hier het laatste nieuws over de kust

 

Weten wat er speelt in de duinen? Abonneer je op onze nieuwsbrief DuinTopics.

Vrijwilligersvacature financieel medewerker

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en betrouwbare financieel medewerker. De tijdsbesteding die we van je verwachten is gemiddeld twee tot vier uur per week.
Natuurorganisaties vragen minister Van der Wal om deze maand duidelijkheid te geven over de uitvoering van de natuurcompensatie voor Maasvlakte-II.
Iedereen houdt van bomen, ook wij bij Duinbehoud. Bomen zijn prachtig en goed voor het klimaat. Bossen vormen de leefomgeving voor veel vogels en andere diersoorten. Daarom willen we meer bomen in Nederland. En toch vinden we dat het voor sommige duingebieden en op bepaalde plekken soms beter is bos te kappen. Waarom?
Op de nieuwjaarsreceptie van de natuurorganisaties in Noord-Holland wordt traditiegetrouw ‘De Knoop’ uitgereikt.
Stichting Duinbehoud vraagt de gemeente Zandvoort om aanscherping van de voorschriften in de vergunning voor het Circuit Park Zandvoort.
We willen de Nederlandse kust niet volbouwen zoals in België en op de Duitse Waddeneilanden. Dat is in het Kustpact afgesproken. Desondanks worden er langs de kust steeds weer nieuwe bouwplannen ontwikkeld.
Strandpalen genieten niet bepaald grote publieke belangstelling. Met zijn boek ‘Strandpalen van Nederland’ laat Martijn de Groot echter zien hoe onterecht dat is.
Imposante terreinwagens, spinnende wielen, opstuivend zand en op de achtergrond de zee. Het was een spectaculair schouwspel op het strand van Goeree-Overflakkee bij Ouddorp, op 16 en 17 september 2023.
De nieuwe KNMI’23-klimaatscenario’s laten zien wat Nederland de komende decennia mogelijk te wachten staat aan klimaatverandering. Het kan in alle seizoenen warmer worden, met meer tropische dagen en minder vorstdagen.
Op maandag 25 september ontvangen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Een belangrijke stap in de goede richting met het doel om meer stranden in Nederland te vergroenen.
Het gaat slecht met de konijnen in de duinen. Waar natuurbeschermers in de eerste helft van de vorige eeuw nog spraken over een ware konijnenplaag in de duinen, moet je nu goed zoeken om een konijn te ontdekken.
Stichting Duinbehoud ondersteunt duinbeheerders die een deel van de aangeplante naaldbossen willen omvormen naar open duingebied met kruidenvegetatie. “Het verwijderen van bomen kan heel bijzondere natuur opleveren”, zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud in reactie op het kappen van bomen door de gemeente Bergen.
Dit weekend is het de Nationale Nachtvlindernacht. Ter ere hiervan interviewden wij onderzoeker Tobi Koppejan over nachtvlinders in de Zeeuwse duinen.
Ten westen van de Zeeuwse badplaats Renesse zijn honderden nieuwe vakantiewoningen gepland, op tientallen hectare, veelal onbebouwde grond. Bouw hiervan zal het unieke, maar kwetsbare duingebied op de Kop van Schouwen verder aantasten.
Op vrijdag 8 september 2023 wordt de boezemberging (zie kader) op het voormalig militair vliegveld Bergen officieel geopend. De afgelopen tijd is er door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland  hard gewerkt om deze boezemberging van 50 hectare aan te leggen.
John van Vliet is stadsecoloog van de gemeente Vlissingen en tevens bestuurslid van Stichting Duinbehoud. Hij doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar vleermuizen in Nederland.
Volgens Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, wordt er door de gemeente Den Haag in de contourennotitie strandnota een koers uitgezet die niet aansluit bij het Kustpact én het toekomstperspectief van de organisaties die het Kustpact hebben ondertekend, waaronder de gemeente Den Haag.
Het thema van de Dag van de Duinen was Begrazing in de duinen. Drie sprekers vertelden over hun onderzoek, ervaringen en visie op dit gebied.
De Raad van State heeft op 5 juli 2023 uitspraak gedaan in de zaak Circuit Park Zandvoort.
De fotowedstrijd ter gelegenheid van de derde Dag van de Duinen 2023 leverde een recordaantal – meer dan honderd – prachtige inzendingen op.
Stichting Duinbehoud en Stichting Hart voor Meijendel presenteerden afgelopen week samen een plan om het kwetsbare Natura 2000 gebied Meijendel beter te beschermen tegen te veel recreanten.