Ontdek de kust

Gezondheid

Wandelen in de natuur is voor veel mensen een lekkere ontspanning: genieten van de geur van het bos, het ruisen van de wind door de bladeren, het fluiten van de vogels, of de stilte om ons heen. Voor anderen is het een ontdekkingstocht naar bijzondere planten of dieren: het prikkelen van de hersenen met positieve signalen uit de omgeving met het zien van een mooie orchidee, een zandloopkever of een huppelend konijn.

Een stevige wandeling door de natuur is goed voor de conditie, maar ook voor de mentale gezondheid. Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat mensen tot rust komen tijdens een wandeling door de natuur en dat het genezingsproces van het lichaam sneller verloopt. Je knapt er van op, je wordt er gezond van en het heeft een positief effect op je gemoedstoestand.

Wandelaars door Nico van Kappel

Elk weekend trekken duizenden mensen erop uit om te genieten van de natuur om ons heen en nieuwe energie op te doen. Ook georganiseerd ondernemen we tal van initiatieven om de natuur in te gaan: met de wandelclub de duinen in, op excursie met de boswachter of op cursus bij de “natuurcoach”. Dat dit allemaal geen onzin of bijgeloof is, laten de diverse wetenschappelijke onderzoeken zien. De Wageningen Universiteit heeft er een speciaal onderzoeksprogramma voor opgezet.

Twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een boek geschreven over natuur en gezondheid: ‘Van buiten word je beter‘. In het boek wordt de historische ontwikkeling beschreven vanaf de kloostertuinen in de Middeleeuwen, de oprichting van de padvindersorganisatie, de bouw van sanatoria langs de Hollandse kust tot aan de hedendaagse vergroening van kinderspeelplaatsen. Allemaal ontwikkelingen die te maken hebben met natuur en gezondheid.

Meisje op het strand door Nico van Kappel

Tal van coaches of therapeuten maken gebruik van de natuur om mensen verder te helpen bij een genezingsproces, fysieke of mentale klachten te verhelpen of te ondersteunen bij een gezonde levensstijl. De technieken die worden toegepast kunnen variëren: wandelen in de natuur, yoga oefeningen in de natuur, genieten van de stilte, de zintuigen prikkelen in de natuur, het knuffelen van een boom of simpelweg even de aandacht verleggen van de alledaagse beslommeringen. Allemaal maken ze gebruik van de eigenschappen en de kracht van de natuur.

Uitgebreide informatie over Natuur en Gezondheid is ook te lezen in de factsheet van het IVN (download).